TÉMA

Mniši

Dar vodním bohům ničí řeky i moře. Organizátoři bojují proti znečištění využitím videoprojekcí

Každoročně se díky buddhistickému svátku Lój Krathóng rozzáří hladiny řek, potoků i kanálů. Lidé vypouštějí takzvané krathongy, kterými obdarovávají vodní bohy a děkují za to, že mohou cennou vodu využívat. Bohužel se tento svátek stal i událostí, kdy tisíce těchto krathongů ucpou vodní kanály a zanesou dno řek i moří. Organizátoři se snaží snížit množství odpadu tím, že využívají videoprojekci na vodní hladinu. Thajští mniši zase plovoucí košíky sbírají a recyklují jako krmivo pro zvířata.
29. 11. 2023|

Při rekonstrukci kostela v Kadani našli vědci v kryptě kostry, zkoumají díky nim život mnichů

Své tajemství vydala v Kadani krypta z osmnáctého století. V podzemí nedávno zrestaurovaného kostela františkánského kláštera našli vědci lidské ostatky. Díky jejich zkoumání teď mají šanci dozvědět se více o životě mnichů.
10. 11. 2021|

Desítky tisíc lidí protestují proti puči v Myanmaru, junta slibuje volby

Myanmarská policie zasáhla v metropoli Neipyijtu vodním dělem proti demonstrantům, kteří vyšli do ulic na protest proti vojenskému převratu a proti zadržování zvolené předsedkyně civilní vlády Do Aun Schan Su Ťij. Policisté následně vyzvali demonstranty, aby se rozešli, nebo je rozeženou silou. Vůdce vojenské junty, generál Min Aun Hlain, v pondělí v prvním prohlášení k národu od převratu slíbil uspořádat svobodné volby a předat moc straně, která z nich vyjde vítězně.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 16:06|