TÉMA

Anastasija Vasiljevová

Lékaři chtějí po Navalném, aby ukončil hladovku, než bude pozdě

Lékaři ruského opozičního lídra Alexeje Navalného, kteří mu na svobodě poskytovali zdravotní péči, vyzvali uvězněného politického aktivistu, aby ukončil protestní hladovku. Podle nich by to měl udělat v zájmu zachování svého zdraví. Lékaři také vyzvali úřady k umožnění opozičníkova převozu z vězeňské do civilní nemocnice v Moskvě. Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová ve čtvrtek však uvedla, že lékařská péče ve vězeňském zařízení odpovídá mezinárodním standardům, napsala agentura Interfax.
22. 4. 2021|

Navalného převezli do vězeňské nemocnice, jeho spolupracovníci čekají špatné zprávy

Vězněný lídr ruské opozice a kritik Kremlu Alexej Navalnyj byl převezen do vězeňské nemocnice. V pondělí o tom na svém webu informovala federální vězeňská služba (FSIN). Tvrdí, že zdravotní stav Navalného je uspokojivý, nezávislí doktoři nicméně už v sobotu upozornili, že vězněnému opozičníkovi hrozí vážné zdravotní komplikace. Podobně se vyjádřila i jeho osobní lékařka Anastasija Vasiljevová. Navalnyj už třetím týdnem rovněž drží hladovku, jelikož mu je vězeňskou správou údajně odpírána adekvátní zdravotní péče.
19. 4. 2021|

Navalnému hrozí selhání ledvin a srdce. Jeho stav je kritický, varují lékaři

Předák ruské opozice Alexej Navalnyj čelí zvýšenému riziku selhání ledvin a srdce. Tvrdí to představitelé ruských lékařských odborů, kteří prozkoumali Navalného laboratorní výsledky, i jeho osobní lékařka. Lékaři však neměli možnost prozkoumat přímo Navalného zdravotní stav. Vyzývají k jeho hospitalizaci mimo vězení, kde od konce března drží hladovku.
17. 4. 2021|

Ruská policie zadržela bratra a blízké spolupracovníky Navalného, opozičník zůstává ve vazbě

Ruská policie zatkla několik blízkých spolupracovníků a příznivců opozičního politika Alexeje Navalného. Na 48 hodin zadržela například jeho bratra Olega, spolupracovnici Ljubov Sobolovou nebo lékařku Anastasiju Vasiljevovou. Vyšetřuje je v souvislosti s údajným porušením opatření proti šíření koronaviru během sobotních protestů v Moskvě. Sám Navalnyj zůstane podle rozhodnutí moskevského soudu až do 15. února ve vazbě.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 17:04|