TÉMA

Očkovací centrum

Soud potrestal čtyři ženy za falšování covidových certifikátů

Vsetínský okresní soud potrestal čtyři ženy za falšování certifikátů o absolvovaném očkování proti covidu-19. Hlavní organizátorce uložil úhrnný trest odnětí svobody na deset měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let a peněžitý trest 24 650 korun. Peněžité tresty od dvaceti tisíc do 122 500 korun musejí na základě rozhodnutí soudu zaplatit další tři ženy, které v případu figurovaly. Na posun v případu upozornil Český rozhlas Zlín. Verdikt vsetínského soudu v kauze potvrdil jeho předseda Pavel Kotrady.
11. 8. 2023|

V Brně ukončilo provoz očkovací centrum Bohéma. Pro vakcínu proti covidu si tam přišlo přes 80 tisíc lidí

Očkovací centrum Bohéma v Janáčkově divadle v Brně kvůli nízkému zájmu ukončilo provoz. Od července roku 2021 tam očkování proti covidu dostalo přes osmdesát tisíc lidí. Podání vakcíny zajišťovala Společnost Podané ruce. Očkování se přesouvá do Vídeňské ulice.
1. 3. 2023|

Očkovací centra o svátcích omezí provoz, někde lidé vakcínu nedostanou

Nechat se naočkovat proti covidu-19 během vánočních svátků nebo na přelomu roku může být pro zájemce obtížnější. Očkovací centra bez registrace, kam je možné přijít bez objednání, totiž omezují provoz, nebo zavřou úplně. Pracovní režim mění na svátky i očkovací místa s nutnou rezervací – a také místa, kde se mohou lidé nechat před cestou za rodinou nebo do zahraničí otestovat.
23. 12. 2021|

Odložené operace a dlouhé čekací doby. Část nemocnic zatím nedokázala plně obnovit neakutní péči

Už zhruba tři měsíce mohou nemocnice provádět plánované operace. K běžnému režimu se ale po jarním útlumu koronavirové epidemie vrátila jen část z nich. Česká televize oslovila třicítku zařízení v celém Česku a zhruba polovina dosud neakutní péči plně neobnovila.
5. 7. 2021|

Praktici vyhlížejí Modernu. Očkovací látka od firmy AstraZeneca půjde jen na druhé dávky

K očkování proti covidu-19 se mohou od pondělí hlásit lidé od čtyřiceti let, brzy by mělo začít i očkování mladších lidí, tedy od šestnácti let. Tempo vakcinace v poslední době výrazně zrychlilo, podle odborníků by však mohlo být ještě vyšší, kdyby se více zapojili praktičtí lékaři. Do jejich ordinací se totiž dostává jen minimum dávek. Změnit se to může od čtvrtka, kdy by praktici mohli začít dostávat látku od společnosti Moderna.
18. 5. 2021|

Očkovaní lidé nebudou po návratu z červených a oranžových zemí potřebovat test. Otevírají se nová vakcinační centra

Nejnižší denní přírůstek počtu nakažených od 6. září ukázaly testy v neděli. Pozitivní výsledek mělo 504 lidí. Oproti předchozí neděli bylo nových případů o tři stovky méně. V nemocnicích je nejméně pacientů s covidem-19 od 11. října. Reprodukční číslo naopak po víkendu stouplo nad 0,89. Od úterý se lidé, kteří mají alespoň 14 dní po druhé dávce vakcíny proti covidu-19, budou moci vracet z červených a oranžových zemí na takzvané mapě cestovatele bez testů na koronavirus či karantény.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 19:53|

První očkovací centrum na Vysočině zahájilo provoz v Pelhřimově. Za první den naočkovalo 159 seniorů

V kulturním domě Máj v Pelhřimově ve středu zahájilo provoz první očkovací centrum mimo krajské nemocnice na Vysočině. Zdravotníci pelhřimovské nemocnice tam očkují vakcínou Moderna, řekl náměstek hospodářsko-technické správy Nemocnice Pelhřimov Petr Adam. Očkovací centra chce Vysočina ve všech pěti okresních městech.
17. 2. 2021|

Čtyři roky chátrala, teď roste v bývalé brněnské restauraci Bohéma očkovací centrum

V bývalé restauraci Bohéma v Janáčkově divadle v Brně vzniká další očkovací centrum. Provozovatelem bude společnost Podané ruce. Vakcínu proti covidu-19 by tam denně mohlo dostat až 1500 lidí. Budoucí využití prostor město zvažuje.
10. 2. 2021|

Frýdek-Místek chce vybudovat ve sportovní hale očkovací centrum. Rodiče malých hokejistů nesouhlasí

Frýdek-Místek chce vybudovat očkovací centrum. Jednou z variant, kde by mohlo vzniknout, je tamní sportovní hala. Očkovat by se v něm mohlo začít během jara, kapacita by měla být mezi sedmi sty až tisícem očkovaných denně. Proti jsou ale rodiče mladých frýdecko-místeckých hokejistů, kteří za normálního stavu v hale trénují.
27. 1. 2021|

Vakcínu dostalo přes 150 tisíc lidí. Očkovací tempo ale kvůli výpadku klesne, v Praze více než v regionech

V Česku zatím dostalo vakcínu proti covidu-19 asi 1,5 procenta populace, což podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) řadí republiku k evropskému průměru. Ministerstvo nově začalo zveřejňovat denní statistiky o očkování, do středy nemocnice vykázaly téměř 155 tisíc aplikovaných dávek, v pracovní dny obvykle mezi 12 a 13 tisíci. Nyní však tempo očkování kvůli výpadku dodávek zvolní, kraje, kam šlo dosud méně vakcín, mají slíbené, že na ně výpadek nedolehne tolik jako na ty, kde jsou státní nemocnice. Podle ministra ubude volných termínů, na které se mohou lidé objednávat. Rezervační systém se zároveň od pátku pozmění.
21. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 20:20|

Očkování zvládneme, problém ale může být logistika, říká šéf Sdružení praktických lékařů Šonka

Od pátku se mohou lidé v Česku začít na internetu registrovat k očkování proti koronaviru, zatím ale jenom ti od 80 let věku. Seniorům, kteří počítač neovládají, může pomoci kdokoliv z rodiny či známých. Informace k očkování by měli dostat i na lince 1221 nebo od praktických lékařů. Ti by se postupně měli zapojit i do samtoného očkování a aplikovat až 50 tisíc dávek denně. Jak jsou na to lékaři připraveni a jak zvládají současnou situaci, popsal v Interview ČT24 předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.
15. 1. 2021|