TÉMA

Vojtěch Thon

Od pondělí se budou k očkování registrovat čtyřicátníci. Praktici dostanou do ordinací vakcínu Moderna, slibuje vláda

Statisíce lidí, kteří nechtěli cestovat pro vakcínu proti covidu-19 do velkých očkovacích center a raději se registrovali u svého praktického lékaře, by se měli své první dávky konečně dočkat. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) začnou v příštím týdnu dostávat do ordinací vakcínu firmy Moderna, do konce června dostanou 454 tisíc dávek. Na očkování u praktiků stále čeká i 23 tisíc seniorů nad 80 let, uvedl premiér. Od půlnoci z neděle na pondělí se budou moci k očkování nově hlásit již i lidé ve věku 40 až 44 let, následně chce vláda registrace zpřístupnit všem ostatním nad 16 let.
13. 5. 2021Aktualizováno13. 5. 2021, 23:48|

Neočkovat vakcínou Johnson & Johnson je jako chránit se před kapkami deště skokem do rybníka, říká Hořejší

V Česku se nyní očkuje vakcínami Pfizer a BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Stejně jako u poslední zmíněné se Evropská léková agentura zabývá možnou souvislostí mezi krevními sraženinami a vakcínou u výrobce Johnson & Johnson. Společnost už kvůli šetření v USA odložila distribuci vakcíny v Evropě. Podle imunologa Václava Hořejšího je nebezpečí zanedbatelné v porovnání s neočkováním. Společně s Vojtěchem Thonem byl hostem Událostí, komentářů.
14. 4. 2021|

Laboratoře mají až šestkrát víc zájemců o testy na protilátky na covid

V Česku výrazně stoupl zájem o testy na protilátky na covid-19. České televizi to potvrdily tři oslovené laboratoře. Lidé tak mohou zjistit, jestli koronavirus v těle měli bezpříznakově, nebo jestli mají dostatek protilátek po prodělání nemoci. Vědci při Masarykově univerzitě už také pracují na studii, která má v budoucnu odhalit, jak dlouho protilátky člověka ochrání.
2. 2. 2021|

V úterý se otevřou papírnictví nebo obchody s dětským oblečením, avizoval Babiš

V Česku se v úterý otevřou papírnictví, obchody s dětským oblečením a obuví a také prodejny spodního prádla. České televizi to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Na pondělním jednání to schválí vláda. Další uvolnění opatření se podle premiéra v příštím týdnu nečekají. Za sobotu v Česku přibylo 5199 potvrzených nákaz koronavirem, zhruba o třetinu méně než před týdnem. V nemocnici je 6473 nakažených, nejméně za téměř dva týdny. Index protiepidemického systému PES klesl na 70 bodů ze sta, v sobotu byl o dva body výše. Čtvrtý den je ve čtvrtém stupni.
17. 1. 2021Aktualizováno17. 1. 2021, 20:22|

Lékaři doporučují u lidí s vážnými nemocemi s očkováním proti covidu počkat

Někteří pacienti, kteří by ochranu proti covidu potřebovali, budou s očkováním na doporučení lékařů vyčkávat. Jde například o ty, kteří trpí roztroušenou sklerózou. Naopak třeba u lidí po transplantacích experti s vakcínou problém nevidí. Dokonce v takových případech očkování doporučují, co nejdříve to bude možné. Nebude ale tak účinné jako u zdravých lidí.
13. 1. 2021|