TÉMA

FFP2

Covidová pravidla se změnila. Co aktuálně platí a jaké máte povinnosti při nakažení?

Povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě skončila. Nadále však lidé musí nosit ochranu úst a nosu ve zdravotnických zařízeních, sociálních službách a také například v lékárnách. Ve většině vnitřních veřejných prostor tato povinnost skončila 14. března. Po dvou letech koronavirové pandemie tak Česko postupně ruší většinu omezení. Nadále ale platí například pravidla izolace. Ministerstvo zdravotnictví také od středy zrušilo povinné potvrzení PCR testem, jako důkaz o prodělání covidu nyní platí jen pozitivní antigen a příznaky.
14. 4. 2022|

Do restaurací i hotelů opět jen s testem. Rakousko uvolní opatření

Navzdory vysokým počtům nakažených koronavirem uvolní Rakousko některá protipandemická opatření. Podle kancléře Karla Nehammera budou mírnější pravidla platit v obchodu, gastronomii nebo turismu. Navzdory ohlášenému uvolňování demonstrovaly ve Vídni tisíce lidí. Požadovali, aby vláda uvolnila restrikce ihned. Odmítli také povinné očkování, které má platit od února. Předlohu musí schválit ještě horní komora parlamentu.
29. 1. 2022|

Pandemie ve světě: V Rakousku pokračuje uzávěra pro neočkované, V USA zemřelo s covidem 800 tisíc lidí

V Rakousku skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Pro ty, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení platí dál. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem se v USA vyšplhal na 800 tisíc, informovala agentura Reuters na základě svých výpočtů. Izrael zvažuje podání čtvrté dávky vakcíny. Britský premiér Boris Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:24|

Česku poskytne Francie sto tisíc dávek vakcíny. Vláda jedná s Německem a Polskem o pomoci s pacienty

V Česku platí od čtvrtka na frekventovaných místech nová povinnost nosit respirátor nebo podobnou adekvátní ochranu. Po čtvrtečním jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že v následujících třech týdnech je v Česku nutné co nejvíc omezit mobilitu lidí a kontakty mezi nimi. Připravená jsou ještě přísnější opatření. Vláda také jedná s Německem a Polskem o pomoci s pacienty s covidem-19. V českých nemocnicích bylo ke středě s koronavirem téměř sedm tisíc lidí. V jednom případě byla už potvrzena i nakažlivější jihoafrická mutace koronaviru. Premiér uvedl, že Francie poskytne Česku k polovině března sto tisíc dávek vakcíny proti covidu od firem Pfizer/BioNTech.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 23:21|

V úterý přibylo přes 12 tisíc nakažených. Pacientů v těžkém stavu je skoro jako při podzimním maximu

Rizikové skóre dosáhlo na 72 bodů a zvýšilo se reprodukční číslo z 1,06 na 1,08. V úterý Česko s 12 486 potvrzenými případy dosáhlo nejvyššího nárůstu od 8. ledna. Roste také počet covidových pacientů v těžkém stavu, přibližuje se maximu z listopadu. Ředitelé nemocnic v Královéhradeckém kraji vyzývají k používání rozumu a dodržování opatření proti šíření nákazy. Lůžková kapacita zdravotnických zařízení v kraji je téměř naplněná. O opatřeních proti koronavirové epidemii a o pandemickém zákonu budou ve středu večer opět jednat vládní a opoziční strany.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 15:58|

Pro nařízení karantény platí nová pravidla, při podezření na mutaci mají epidemiologové postupovat individuálně

Hygienici nově posuzují rizikové kontakty přísněji. Kdo by měl přes ústa a nos látkovou roušku, šálu nebo třeba šátek a setkal se s nakaženým, měl by jít nově do karantény. Naopak lidé, kteří nosí jednorázové chirurgické roušky nebo respirátory, do karantény nemusí, a to ani v případě, kdy by kontakt byl na vzdálenost menší než dva metry. Vyplývá to z metodického pokynu hlavní hygieničky Jarmily Rážové krajským hygienickým stanicím. České televizi dále řekla, že vypadla i podmínka minimální doby kontaktu s pozitivně testovaným 15 minut.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 20:12|

Ministerstvo zemědělství vypíše další kolo Agricovidu, podporu nově mohou žádat i tržnice

Vláda odsouhlasila další kolo podpůrného programu Agricovid potravinářství. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády upozornila, že další kolo programu bude vedle zemědělských a potravinářských podniků nově zaměřeno i na trhy a tržnice. Česká republika také přijme další Bělorusy, kteří byli pronásledováni režimem Alexandra Lukašenka.
1. 2. 2021Aktualizováno1. 2. 2021, 23:20|

Zájem o respirátory roste. Jejich množství je ale zatím dostatečné, tvrdí lékárníci

V Česku vzrostl zájem o respirátory. Aktuálně jsou žádanější než jednorázové roušky. O nošení respirátorů typu FFP2 například ve veřejné dopravě už totiž vláda několik dní mluví. Důvodem je šíření britské varianty koronaviru.
26. 1. 2021|

Není třeba nosit respirátory, proti šíření pomůže i dostatečně velká rouška, říká fyzik

Vláda zatím nenařídila povinné nošení respirátorů třídy FFP2 na vybraných místech. Chce počkat, jak si se zavedením opatření v hromadné dopravě a v obchodech poradí Německo a Rakousko. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale doporučil, aby lidé, kteří můžou, respirátory nosili. Vedoucí Oddělení chemie a fyziky aerosolů Akademie věd Vladimír Ždímal nicméně uvádí, že komunitnímu šíření viru lépe zabrání větší látková rouška.
23. 1. 2021|

Rakousko a Slovensko znovu zpřísňují, uzávěry budou do února

Rakousko prodlouží plošnou uzávěru kvůli šíření koronaviru o dva týdny do 7. února a zpřísní některá stávající pravidla. Obchody, služby nebo muzea budou moci otevřít 8. února, pokud do té doby výrazně klesne sedmidenní průměr nových nakažených. Restaurace a hotely ale budou moci obnovit provoz nejdříve v březnu. Lidé budou muset také v obchodech, na úřadech a ve veřejné dopravě nosit respirátory typu FFP2. Na Slovensku nebudou moci lidé od 27. ledna bez negativního testu jezdit do práce.
17. 1. 2021Aktualizováno17. 1. 2021, 21:53|

Česko prodlužuje uzávěru, nákaza se šíří. Karlovarský kraj chce pomoc od Bavorska a Saska

Nemoc covid-19 se v Česku od Vánoc prudce šíří, absolutní denní čísla jsou už vyšší než při podzimní vlně. Vláda rozhodla, že tuhá protipandemická opatření budou platit až do 22. ledna, původně měla polevit v neděli. Při přepočtu týdenního přírůstku nových případů na milion obyvatel má Česko nyní nejhorší bilanci na planetě. Karlovarský kraj, kterému ubývají volná lůžka intenzivní péče, hledá pomoc v Bavorsku a Sasku.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 23:24|