TÉMA

Sekvenování

Lidé a lidoopi si mezi sebou předávají parazity, ukázal brněnský výzkum

Lidé a lidoopi si mezi sebou předávají parazitární infekce, ukázal výzkum vědců z brněnského Ústavu biologie obratlovců AV ČR. Ve studii se zaměřili na přenos parazitických hlístic mezi lidmi a lidoopy, kteří žijí ve vzájemné těsné blízkosti na hranici kamerunské přírodní rezervace. Studovat míru přenosu patogenů obecně mezi zvířaty a lidmi je podle vědců extrémně důležité pro předpověď případných pandemií a jejich předcházení.
20. 9. 2023|

Pandemie ve světě: Řecko zavede povinné očkování seniorů, slovenské nemocnice jsou za kritickou hranicí

Řecko zavede povinné očkování proti covidu-19 pro lidi starší šedesáti let a za nedodržení této povinnost bude od poloviny ledna vybírat měsíční pokutu sto eur (asi dva a půl tisíce korun). V přetížených slovenských nemocnicích je nejvíc pacientů s covidem od letošního března. Zároveň už je jejich počet nad hranicí, kterou úřady dříve označily za kritickou pro zajištění zdravotní péče. Německý ústavní soud zamítl stížnosti proti epidemické nouzové brzdě.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 23:07|

Přibylo 9292 nakažených covidem, po rizikovém kontaktu budou muset na test i očkovaní

V neděli v Česku přibylo 9292 potvrzených případů koronaviru, což je dosud nejvyšší nedělní nárůst od začátku epidemie. Liberecká nemocnice definitivně potvrdila variantu omikron. Ústřední krizový štáb se shodl na tom, že povinně očkovat by se měli zdravotníci, sociální pracovníci, záchranný systém, vězeňská služba, vojsko a lidi nad 60 let. Ministerstvo zdravotnictví bude platnost vyhlášky o povinné vakcinaci navrhovat od 1. března 2022, řekl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Očkovaní lidé podle něj také budou muset po významném rizikovém kontaktu na test.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:28|

WHO varuje před omikronem, globální riziko této varianty covidu-19 je podle ní velmi vysoké

Varianta koronaviru označovaná jako omikron se pravděpodobně začne šířit v mezinárodním měřítku a představuje „velmi vysoké“ riziko, oznámila v pondělí Světová zdravotnická organizace (WHO). V některých oblastech může mít nárůst případů nákazy nemoci covid-19 „vážné následky,“ dodala WHO v technické zprávě zaslané 194 členským státům, z níž citovala agentura Reuters. Poprvé byla tato varianta podle nejnovějších údajů identifikována v Botswaně, až poté se dostala do Jihoafrické republiky.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 19:23|

Pandemie covidu zřejmě úplně vymazala ze světa jeden z kmenů chřipky. Nebyl pozorován už 18 měsíců

Podle několika studií je velmi pravděpodobné, že jeden ze čtyř typů chřipkového viru, které kolují mezi lidmi, zcela vymizel – z velké části díky pandemii covidu-19 a opatřením, která ho měla potlačit. Zásadní vliv ale mělo také očkování.
1. 11. 2021|

Během léta roušky nebo respirátory zůstanou, říká hlavní hygienička Svrčinová

Vláda příští pondělí rozhodne, jaká budou platit pravidla pro nošení roušek nebo respirátorů během letních prázdnin. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová se přiklání spíše k rouškám. Zároveň věří, že Česká republika má nejhorší za sebou, čísla jsou v současnosti příznivá. Řekla to v Interview ČT24.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 20:09|

Nová mutace koronaviru, masivní festivaly a nedostatečné očkování. Indii zasáhla druhá vlna s nebývalou razancí

Šíření nákazy koronavirem se v Indii od počátku pandemie dělo poněkud odlišně od dalších států. V zemi bylo nejdříve málo případů a byla premiantem světa, aby se posléze dostala na přední příčky žebříčků nakažených. Jen o pár měsíců později se ale situace výrazně zlepšila. V dubnu 2021 už ovšem počty nakažených opět dosahují astronomických výšin a vědci se tak ptají, co za podivným vývojem v zemi stojí.
15. 4. 2021|

Na konci tohoto lockdownu se nejspíš nedosáhne na úroveň pro bezpečné rozvolňování, říká epidemiolog Maďar

Kvůli zahájení plošného testování zaměstnanců nebudou ještě nejspíše klesat počty nových případů, domnívá se epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar. Stát v posledních týdnech podle něj dramaticky zaspal při sekvenaci viru, a tak se v Česku rozšířila nakažlivější britská varianta. Věří však tomu, že v kombinaci vysokého promoření obyvatel, postupujícího očkování a také příchodu jara se situace zlepší. Rozhovor s Rastislavem Maďarem vedl Daniel Takáč.
8. 3. 2021|

Laboratoř potvrdila tři případy jihoafrické varianty koronaviru v brněnské školce

V Brně se potvrdila takzvaným sekvenováním jihoafrická mutace koronaviru u tří případů z mateřské školy. Na Twitteru to uvedl ředitel laboratoře Elisabeth Pharmacon Omar Šerý. Podle něj se laboratoři zároveň potvrdilo, že má k dispozici způsob, jak jihoafrickou mutaci analyzovat do dvou hodin. Jihoafrická varianta je výrazně nakažlivější a podle odborníků snižuje účinnost některých vakcín a léků na covid-19.
26. 2. 2021|

Jak je v Česku rozšířená britská varianta koronaviru, není jasné. Znepřesňuje to predikce dalšího vývoje epidemie

Každý devátý vzorek koronaviru analyzovaný ve Státním zdravotním ústavu obsahoval takzvanou britskou variantu. Brněnská fakultní nemocnice zaznamenala ještě častější výskyt, v posledních dnech rozpoznala nakažlivější variantu u každého druhého případu nákazy. Nejasnost ohledně míry jejího rozšíření v Česku má dopad i na predikce dalšího vývoje epidemie. Odhady, kolik nakažených by mohlo přibýt v únoru, se proto liší více než trojnásobně.
10. 2. 2021|

Ve středu testy odhalily téměř 17 tisíc případů. Index rizika zůstává na pátém stupni

Laboratoře odhalily ve středu v Česku 16 939 případů koronaviru. Druhý den po sobě tak bylo překonáno dosavadní denní maximum. Pozitivních bylo téměř 52 procent testů, což je rovněž rekordní hodnota. S covidem-19 je hospitalizováno téměř 5900 lidí, zhruba o 200 více než ve středu. V těžkém stavu je 845 z nich. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Rizikové skóre PES zůstává na 80 bodech a druhý den je tak v nejvyšším pátém stupni pohotovosti.
31. 12. 2020Aktualizováno31. 12. 2020, 12:52|