TÉMA

František Jemelka

Výdaje na obranu půjdou i z resortu vnitra či dopravy. Nárůst o 160 miliard je podle opozice rychlý

S výdaji na obranu ve výši dvou procent HDP pomůžou vládě příští rok i další resorty. Jde o skoro devět miliard z plánovaných celkem 160. K největším položkám se řadí státní hmotné rezervy a projekty v oblasti dopravy. Posilování rozpočtu je podle kabinetu nezbytné pro věrohodné odstrašení a bojeschopnost armády. Opozice si ale není jistá, jestli se podaří peníze smysluplně utratit.
9. 10. 2023|

Nová trať z Plzně do Stoda už má územní rozhodnutí, vydal ho Jihočeský kraj

Jihočeský krajský úřad vydal územní rozhodnutí k novostavbě trati z Plzně do Stoda. To měl přitom původně vydávat Plzeňský kraj, jenže ten neměl dost úředníků. Ministerstvo dopravy tak schvalování kvůli dvouletému průtahu přesunulo do sousedního kraje. Trať za devět miliard korun chtěla Správa železnic (SŽ) začít stavět už loni, teď to má být až rok 2025.
27. 9. 2023|

V Česku chybí profesionální řidiči. Poslanci projednají návrh na snížení věkové hranice pro řízení autobusů

V Česku scházejí profesionální řidiči. Víc než polovina těch, co pracovně usedají za volant, je navíc v předdůchodovém nebo rovnou důchodovém věku. Problém se tak může prohlubovat. Sdružení dopravců navrhuje, aby autobusy mohli řídit lidé už od 18 let. Návrh projednají poslanci.
27. 5. 2023|

Pardubickému kraji schází více než miliarda korun na dopravní stavby. Nejvíce na přivaděč k D35

Více než miliarda korun schází silničářům na stavbu přivaděčů k dálnici D35 na Pardubicku. Původní suma přes 2,5 miliardy korun, se kterou počítalo šest let staré memorandum, už nestačí. Kraj teď žádá ministerstvo dopravy, aby částku navýšilo. Kromě budoucích projektů má ale Pardubický kraj problém i s financováním už započatých staveb.
22. 3. 2023|

Úřady šetří na energiích. Ve sněmovně se bude topit kratší dobu, ministerstva rozšíří home-office

Se začátkem topné sezony začaly úřady zavádět úsporná energetická opatření. Vycházejí i z manuálu, který v létě schválila vládě. Zaměřují se hlavně na vytápění nebo svícení. Zároveň chtějí ministerstva více izolovat dveře nebo okna. Počítají s tím, že by mohla ušetřit i víc než dvacet procent ceny plynu nebo elektřiny.
10. 9. 2022|

Dálnici poprvé postaví soukromník. Soutěž na část D4 vyhrála francouzská DIVIa

Část dálnice D4 vznikne formou PPP (public-private partnership), tedy partnerství veřejného a soukromého sektoru. Postavit a následně provozovat by ji mělo konsorcium DIVia, které tvoří francouzské firmy Vinci a Meridiam. Stavebně a projekčně bude za projektem stát česká společnost Eurovia. Informovalo o tom ministerstvo dopravy. Úseky bude přitom vlastnit stát, který je za 25 let převezme.
8. 12. 2020|