TÉMA

Zdeněk Sovák

Bývalý soudce Sovák čelí obžalobě za ovlivňování rozhodnutí vrchního soudu

Státní zástupce obžaloval bývalého soudce Zdeňka Sováka a čtyři další obviněné kvůli ovlivňování soudních rozhodnutí u Vrchního soudu v Praze. Pražské vrchní státní zastupitelství o tom informuje na webu. Obžaloba se týká zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, nadržování, nepřímého úplatkářství, podplácení a také praní špinavých peněz. Někdejší soudce už dříve uvedl, že úplatky nebral.
24. 11. 2022|

Bývalý advokát Teryngel má zaplatit milion korun kvůli úplatku pro soudce Sováka

Okresní soud v Berouně ve čtvrtek podle České televize schválil dohodu o vině a trestu v kauze soudce pražského vrchního soudu Zdeňka Sováka. Bývalý advokát Jiří Teryngel má podle této dohody zaplatit peněžitý trest jeden milion korun. Přiznal se, že dal soudci úplatek 100 tisíc korun. Verdikt je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
24. 6. 2021|

GIBS končí se zkoumáním úniku informací v kauze soudce Sováka

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) odložila prověřování úniků informací v kauze soudce pražského vrchního soudu Zdeňka Sováka. Nezjistila, že se některý z policistů dopustil trestného činu. Sdělila to mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. GIBS se záležitostí zabývala od poloviny prosince. Únik informací do médií kritizovala i ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Vinila z něj žalobce, což ale odmítla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.
16. 5. 2021|

Advokát Teryngel navrhl dohodu o vině a trestu, může to pomoci usvědčit soudce Sováka

K soudu míří první část korupční kauzy spojené s bývalým soudcem pražského vrchního soudu Zdeňkem Sovákem. Zvlášť chtějí žalobci projednat případ stíhaného advokáta Jiřího Teryngela. Ten sám navrhl dohodu o vině a trestu – státní zastupitelství podle informací ČT předběžně souhlasí. Záležet bude na detailech této úmluvy.
22. 3. 2021|

Advokát tvrdí, že dal soudci Sovákovi sto tisíc kvůli přímluvě, píší Seznam Zprávy

Advokát Jiří Teryngel řekl policii, že předal soudci Zdeňku Sovákovi sto tisíc korun, protože chtěl jeho přímluvu, aby si jiný soudce pražského vrchního soudu podrobně prostudoval konkrétní spis. Uvedl to server Seznam Zprávy, který nahlédl do protokolu z Teryngelovy výpovědi. Zatímco oba muži původně vinu odmítali, advokát se posléze přiznal. Podle dřívějšího zjištění serveru Ekonomický deník usiluje o uzavření dohody o vině a trestu. Teryngel médiím po svém zadržení řekl, že je stíhaný za nepřímé úplatkářství se sazbou do dvou let vězení. Sovákovi hrozí za korupci až 12 let.
19. 3. 2021|

Univerzita Karlova se distancovala od posudků profesora Jelínka. Označil je jménem fakulty

Šéf katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jiří Jelínek vydával bez souhlasu školy posudky označené jménem fakulty. České televizi to potvrdil děkan fakulty. Jelínek mimo jiné zpracoval posudek pro společnost Metrostav stíhanou v kauze exhejtmana Ratha. Kvůli střetu zájmů ho už zbavil funkce asistenta pražský vrchní soud.
14. 3. 2021|

Informace v kauze soudce Sováka neunikly od státních zástupců, potvrdilo NSZ

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) potvrdilo, že informace v případu soudce Sováka podezřelého z korupce neunikly od státních zástupců. ČT to sdělil mluvčí NSZ Petr Malý. Vyšetřování případu kritizovala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která vinila z úniku informací státní zástupce. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová proto požádala NSZ o dohled nad vyšetřováním případu.
11. 3. 2021|

Soudce Sovák opustil vazbu, píše server Seznam Zprávy. Za korupci mu hrozí až dvanáct let vězení

Soudce pražského vrchního soudu propustil po třech měsících z vazby Zdeňka Sováka, který čelí stíhání v kauze ovlivňování odvolacích řízení. Muž opustil libereckou vazební věznici v pátek ráno, píše server Seznam Zprávy s odkazem na zdroj obeznámený s případem. Sovákovi hrozí v případě prokázání viny až dvanáct let vězení.
5. 3. 2021|

Kauza soudce Sováka zbrzdí projednávání případu Ratha

Kauza soudce Zdeňka Sováka, stíhaného za korupci, zpozdí projednávání případu Davida Ratha. Jde o to, jestli se tím může zabývat pražský vrchní soud, kde Sovák působil, nebo jestli spis pošle do Olomouce. Odposlechy totiž zachytily soudcův slib, že kauzu spojenou s bývalým hejtmanem dokáže ovlivnit.
7. 2. 2021|

Soudce Sovák obviněný z ovlivňování řízení zůstane ve vazbě

Soudce pražského vrchního soudu Zdeněk Sovák, který čelí obvinění kvůli údajnému ovlivňování odvolacích řízení, bude i nadále stíhán vazebně. Do vazby Sováka poslal Obvodní soud pro Prahu 1 na začátku prosince, proti rozhodnutí si ale podal stížnost, kterou v pátek projednával pražský městský soud.
22. 1. 2021|

Bradáčová: Informace o Sovákovi neunikly od státních zástupců

Pražské vrchní státní zastupitelství (VSZ) po provedeném šetření odmítlo, že by informace z trestního řízení soudce Zdeňka Sováka poskytli novinářům státní zástupci či policisté. Podle šéfky žalobců Lenky Bradáčové jsou všechna medializovaná sdělení obsažená v obvinění, které mají od počátku prosince k dispozici aktéři případu, jejich obhájci, ministerstvo spravedlnosti i Česká advokátní komora. Ministryně Marie Benešová (za ANO) viní z úniku informací státní zástupce.
15. 1. 2021|

GIBS i Nejvyšší státní zastupitelství prověřují únik informací v kauze soudce Sováka

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se zabývá únikem informací v kauze soudce Zdeňka Sováka z Vrchního soudu v Praze. České televizi to potvrdila mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. O únik se zajímá i Nejvyšší státní zastupitelství, uvedl jeho mluvčí Petr Malý. Aby se inspekce na únik zaměřila, žádala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 15:36|

Benešová obviňuje státní zástupce z úniků informací v kauze Sováka, upozorňuje server Česká justice

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) obviňuje státní zástupce z úniků informací do médií v kauze soudce Zdeňka Sováka. Benešová žádá v dopise pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou o prověření, uvedl v úterý server Česká justice. Ministryně podle serveru v dopise uvádí, že úniky informací nejsou na Vrchním státním zastupitelství v Praze (VSZ), které v Sovákově kauze vykonává dozor, ojedinělým jevem. VSZ se proti kritice ohradilo. Ministryně nezná skutečný stav věci, sdělila Bradáčová.
5. 1. 2021Aktualizováno5. 1. 2021, 13:42|

Šéf katedry trestního práva Univerzity Karlovy nebude už asistentem u soudu, může být ve střetu zájmu

Pražský vrchní soud ukončí spolupráci s šéfem katedry trestního práva Univerzity Karlovy Jiřím Jelínkem. U soudu působí jako asistent. Podle předsedy instituce ale může být ve střetu zájmů, protože zpracovával posudky pro účastníky řízení, které vrchní soud řeší.
4. 1. 2021|

Policie prověřuje, jestli stíhaný soudce Sovák neovlivňoval i své kolegy. Vyžádala si několik spisů

Vyšetřovatelé prověřují možné ovlivňování dalších členů pražského vrchního soudu v souvislosti s odposlechy v kauze obviněného soudce Zdeňka Sováka. Podle informací ČT si policie vyžádala několik spisů. Mezi nimi je i případ týkající se Správy státních hmotných rezerv nebo daňových úniků souvisejících s motorovou naftou. Sovák a další tři stíhaní jsou už týden ve vazbě kvůli údajné korupci.
14. 12. 2020|

Stíhání soudce Sováka se týká stavebních zakázek ve středních Čechách, píší Seznam Zprávy

Stíhaného soudce Zdeňka Sováka podezírají policisté z toho, že u pražského vrchního soudu opakovaně ovlivňoval odvolací řízení. Počínal si tak údajně zejména kvůli slibům protiplnění od svého přítele, spoluobviněného podnikatele Milana Bíby. Podle zdrojů ČTK a webu Seznam Zprávy se má případ týkat středočeských zakázek společnosti Metrostav. Soudce tvrdí, že úplatky nebral.
8. 12. 2020|

Soud poslal do vazby tři obviněné z údajného ovlivňování kauz a korupce

Soud poslal na základě návrhu státníh zástupce do vazby soudce Vrchního soudu v Praze a další dva obviněné v kauze údajného ovlivňování kauz a korupce. S informací o návhu na obžalobu přišla vrchní pražská zástupkyně Lenka Bradáčová. Žalobci se podle ní u většiny stíhaných bojí zejména možného ovlivňování svědků. Mezi obviněnými je soudce Zdeněk Sovák. Podle vyjádření předsedy vrchního soudu Luboše Dörfla pro server Lidovky.cz se policie zajímala o několik řízení, které Sovák mohl ovlivnit.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 21:44|

Policie obvinila pět lidí kvůli korupci. Jedním z nich je soudce pražského Vrchního soudu

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili pět lidí kvůli korupci. Jedním z nich je soudce Vrchního soudu v Praze, dalším advokát, řekla v sobotu pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle informací Radiožurnálu a dalších médií je obviněným soudcem Zdeněk Sovák a stíhaným advokátem známý pražský právník Jiří Teryngel. Policie v sobotu zasahovala v budově Vrchního soudu. Prohledávala tam i kancelář jednoho ze soudců a udělala u něj v bytě domovní prohlídku.
5. 12. 2020Aktualizováno5. 12. 2020, 19:39|