TÉMA

Sdružení praktických lékařů ČR

Aplikace Tečka bude mít nové využití. Resort z ní chce vytvořit elektronický průkaz pacienta
Aplikace Tečka, která vznikla během covidové pandemie, bude mít další využití. Ministerstvo zdravotnictví z ní plánuje vytvořit elektronický průkaz, kde budou mít pacienti například svou zdravotní dokumentaci. Dosud si aplikaci stáhlo přes šest milionů lidí.
15. 11. 2022|
Ukrajinští lékaři by mohli v Česku pracovat jako stážisté, zákony se ale měnit nebudou, upozornil Válek
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu předloží vládě dokument, díky kterému budou moci zdravotníci z Ukrajiny pracovat v tuzemských nemocnicích. Nastoupit by měli jako zahraniční stážisté, uvedl to v Otázkách Václava Moravce. Po dobu tří měsíců by tak mohli pracovat bez úředního uznání vysokoškolských diplomů. Aprobační zkouška by se navíc měla zjednodušit, kvalita však musí zůstat zachována, shodli se členka poslaneckého výboru pro zdravotnictví Iveta Štefanová (SPD) a předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 15:02|
Před Vánoci preventivně protestujme celou populaci, navrhuje epidemiolog Maďar
Nejnovější vládní opatření podle epidemiologa Rastislava Maďara nejsou dostatečná, celonárodní lockdown by ale nezaváděl. Šel by spíše cestou celostátního PCR testování, které navrhuje provést před Vánoci. Praktický lékař Petr Šonka kritizuje novou očkovací kampaň ministerstva zdravotnictví, motivovat by se nemělo formou strachu. O životě s covidem debatovali v pořadu Otázky Václava Moravce.
14. 11. 2021|
Očkování zvládneme, problém ale může být logistika, říká šéf Sdružení praktických lékařů Šonka
Od pátku se mohou lidé v Česku začít na internetu registrovat k očkování proti koronaviru, zatím ale jenom ti od 80 let věku. Seniorům, kteří počítač neovládají, může pomoci kdokoliv z rodiny či známých. Informace k očkování by měli dostat i na lince 1221 nebo od praktických lékařů. Ti by se postupně měli zapojit i do samtoného očkování a aplikovat až 50 tisíc dávek denně. Jak jsou na to lékaři připraveni a jak zvládají současnou situaci, popsal v Interview ČT24 předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.
15. 1. 2021|
Praktici proti koronaviru naočkují tři a půl milionu lidí, předpokládá jejich předseda Šonka
Počet nových případů koronaviru potvrzených testy dál klesá. I množství hospitalizovaných lidí v posledních dnech pokleslo. V polovině měsíce leželo v nemocnicích přes šest a půl tisíce osob s nemocí covid-19. V pondělí to bylo čtyři a půl tisíce, z toho 656 ve vážném stavu. Některé nemocnice už se vracejí k zákrokům, které doteď odkládaly. Jak se na situaci dívají praktičtí lékaři, přiblížil v pořadu Události, komentáře předseda jejich sdružení Petr Šonka.
1. 12. 2020|