TÉMA

Zimní střediska

Skiareály vybízí lidi k odchodu. Pravomoce na jejich vykázání ale nemají, tvrdí střediska

V lyžařských střediscích v Česku od soboty nepojedou ani vleky, které dosud mohly převážet alespoň pěší turisty a běžkaře. Někteří provozovatelé se kvůli tomu obávají přílišného množství lidí na svazích. Kapacity ani pravomoci vyhánět je ze sjezdovek ale nemají. Informovali o tom provozovatelé skiareálů. Lidé podle nich mohou sjezdovky zničit nebo se na nich zranit. Příjezd rekreantů do skiareálů vláda v rámci protikoronavirových opatření nezakázala.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 17:06|

Skiareály chtějí co nejdříve obnovit provoz vleků. Změny v systému PES bude vláda schvalovat v pátek

Svazy lyžařských areálů a také obchodu a cestovního ruchu vyzývají vládu k co nejrychlejšímu povolení otevření středisek, bez hledu na termín změny současného pátého stupně protiepidemických opatření na čtvrtý. Provozovatelé mají nárok na kompenzace, to podle nich nestačí. Vláda má změny v protiepidemickém systému (PES) schvalovat v pátek.
21. 1. 2021|

Evropa je rozdělena v názorech na lyžování. Rakousko střediska otevře, Itálie a Francie jsou proti

Rakousko začne od pondělí uvolňovat přísná opatření, která přijalo v boji s šířením koronaviru. Už na počátku příštího týdne se otevřou základní školy, obchody, muzea či knihovny. Od 24. prosince bude možné provozovat venkovní zimní sporty včetně lyžování. Zahraniční lyžařskou turistiku ale výrazně omezí povinná desetidenní karanténa pro lidi přijíždějící z rizikových oblastí. Proti lyžování se naopak ostře staví Francie i Itálie, která se dokonce snaží prosadit celoevropskou dohodu na zavření zimních areálů.
2. 12. 2020|

Se sjezdovkami PES nepočítá. Pravidla pro lyžařskou sezonu mají být jasná příští týden

Tuzemská zimní střediska se obezřetně připravují na nadcházející lyžařskou sezonu. Zájem Čechů o pobyt na horách je už teď značný, zůstává ale nejasné, jaká omezení do hor přinese boj s koronavirem; protipandemický systém (PES) s chodem lyžařských resortů nepočítá a podle vlády získají skiareály pravidla na míru. Jasno o nich bude v příštím týdnu.
27. 11. 2020|