TÉMA

Okresní soud v Přerově

Žena si vymyslela, že ji napadli Ukrajinci. Soud jí dal podmínku

Šestatřicetiletou ženu z Přerovska, která napsala na sociální síť, že ji napadli Ukrajinci, potrestal soud sedmiměsíční podmínkou. České televizi to sdělil předseda Okresního soudu v Přerově Jiří Barbořík. Ženě za podněcování nenávisti a šíření poplašné zprávy hrozilo až tříleté vězení. V příspěvku také psala, že Ukrajinci mají v plánu zabít Romy. Její trest je pravomocný.
9. 10. 2023|

Strojvedoucí dostal za nehodu u Přerova peněžitý trest a zákaz činnosti

Přerovský soud uložil strojvůdci Romanu Šeševičkovi za loňskou nehodu dvou nákladních vlaků v Prosenicích u Přerova peněžitý trest dvě stě tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky. Podobný trest navrhoval i žalobce a ztotožnila se s ním také obhajoba. Soud v pondělí přijal prohlášení viny obžalovaného, dokazování tak neprováděl. Strojvedoucímu hrozila původně za obecné ohrožení z nedbalosti sazba od dvou do osmi let. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda byla vyčíslena na 28,7 milionu korun. Srážka tehdy omezila na zhruba tři týdny provoz vlaků na koridorové trati z Přerova směrem na Ostravu.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 14:49|

Žena, která měla šířit poplašnou zprávu o napadení Ukrajinci, půjde před soud

Šestatřicetiletá žena z Přerovska, která napsala na sociální síť, že ji napadli Ukrajinci, stane před soudem. Státní zástupce k němu podal návrh na její potrestání. ČT to řekl předseda Okresního soudu v Přerově Jiří Barbořík, který má případ na starost. Žena je podezřelá z podněcování k nenávisti vůči skupině osob a šíření poplašné zprávy. V příspěvku tvrdila i to, že Ukrajinci mají v plánu zabít Romy.
17. 8. 2023|

Kvůli zatopení obce Brodek u Přerova podal státní zástupce obžalobu

Případ záplav v Brodku u Přerova z října 2020 míří k soudu. Státní zástupce obžaloval jednu fyzickou a jednu právnickou osobu z obecného ohrožení z nedbalosti. ČT to řekl státní zástupce David Pivoda. V den povodně zůstalo stavidlo na jezu uzavřené a rozvodněná Olešnice zaplavila sedmdesát nemovitostí a způsobila škodu téměř čtrnáct milionů korun. V případě prokázání viny hrozí pachatelům peněžitý trest nebo až osm let vězení.
16. 6. 2023|

Justice opět posoudí případ kritiky pracovních podmínek v továrně, rozhodl Ústavní soud

Justice musí znovu otevřít spor o odškodnění mezi dvěma představiteli prostějovských Železáren-Annahütte a mužem z Přerovska, který na internetu zveřejňoval videa s kritikou pracovních podmínek v továrně a současného ekonomického systému. Používal při tom historické záběry z koncentračních táborů. Soudy mu nařídily zaplatit odškodnění muži a ženě z managementu podniku. Nyní musí znovu rozhodovat Okresní soud v Přerově.
14. 2. 2023|

Přísedících u soudů ubývá. Jejich věk roste, odměny stagnují

Přísedící u soudu stárnou, více než polovina jich je v důchodovém věku. Soudy marně hledají nové zájemce, a to i proto, že odměna je nízká. Vzdělání přitom nehraje roli. Laičtí přísedící spolurozhodují o většině trestů i o pracovněprávních sporech. S nedostatkem soudců z lidu se potýká třeba přerovský okresní soud, aktuálně tam hledají 25 zájemců.
9. 11. 2021|

Manželský pár, který napadl skupinku romských dětí, odešel od soudu s podmínkou

Olomoucký krajský soud potvrdil podmíněné tresty manželům Stanislavu a Petře Pumprlovým za napadení skupiny romských dětí v zámeckém parku v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Podle soudu jsou výpovědi dětí věrohodné, zamítl tak odvolání obžalovaných. Ve sledované kauze z předloňského roku byla dvojice odsouzená Okresním soudem v Přerově za ublížení na zdraví, výtržnictví a hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob.
19. 10. 2021|

Soud potvrdil dvouletou podmínku bývalému přerovskému radnímu Dostálovi za sexuální nátlak

Přerovský soud ve čtvrtek znovu potrestal přerovského politika a bývalého radního města Marka Dostála za sexuální nátlak. Uložil mu roční trest se zkušebním odkladem na dva roky, poškozené ženě musí zaplatit padesát tisíc korun. Podle rozsudku zneužil svého postavení zaměstnavatele a ženu, která v jeho firmě pracovala jako servírka, dvakrát přiměl k orálnímu styku. Stejný trest Dostálovi uložil soudce Jan Rektor už loni, kauzu mu však vrátil Nejvyšší soud, který požadoval doplnění dokazování o výslech poškozené v hlavním líčení.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 13:01|