TÉMA

Reiner Haseloff

Evropa zápasí se špatným počasím. Švédsko hlásí extrémní mráz, Francie a Německo záplavy

Zatímco v západní Evropě silný vítr a přívalové deště způsobily záplavy, v severských zemích narušily dopravu extrémní mrazy a sněhové bouře, informoval server The Guardian. Husté sněžení uvěznilo zhruba tisíc osobních i nákladních automobilů na více než 24 hodin na švédské dálnici. Povodně komplikují situaci ve Francii, ale také v Německu, kde v tamních spolkových zemích Sasko-Anhaltsko, Durynsko a Dolní Sasko zůstává povodňová situace kvůli vydatnému dešti dramatická.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 21:09|

Sasko-Anhaltsko má tři měsíce po volbách novou vládu, povede ji znovu konzervativec Haseloff

Tři měsíce po zemských volbách má německá spolková země Sasko-Anhaltsko novou koaliční vládu. Povede ji opět konzervativec Reiner Haseloff (CDU), jehož znovuzvolení poslanci regionálního sněmu plánují na čtvrtek. V pondělí představitelé CDU, sociálních demokratů (SPD) a liberálů (FDP) podepsali koaliční dohodu.
13. 9. 2021|

Německá CDU vyhrála zemské volby v Sasku-Anhaltsku

Nedělní regionální volby v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko jasně vyhrála konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU), po sečtení většiny okrsků jí hlas dalo 36,8 procenta zúčastněných voličů. Druhá s velkým odstupem skončila protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), dostala 21,5 procenta hlasů. Do zemského sněmu se dostali rovněž sociální demokraté (SPD), liberálové (FDP), Zelení a postkomunistická Levice. Volební účast byla 60,3 procenta, což je o něco méně než v roce 2016, kdy hlasovalo 61,1 procenta voličů.
6. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 07:49|

Německo prodlouží karanténu do 20. prosince. Restaurace a divadla v zemi zůstanou zavřené

Německo kvůli stále vysokému počtu případů nákazy koronavirem prodlouží přísná omezení do 20. prosince. Po středečním jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to oznámil premiér spolkové země Sasko-Anhaltsko Reiner Haseloff. Merkelová prohlásila, že současná epidemická situace se sice stabilizovala, ale Německu neumožňuje karanténu zmírnit. Restaurace, kina, divadla a také volnočasová zařízení tak zůstávají zavřené.
25. 11. 2020|