TÉMA

Parkinsonova choroba

Mírnit příznaky Parkinsonovy nemoci pomáhá některým pacientům hluboká mozková stimulace

V Česku trpí Parkinsonovou nemocí 50 tisíc lidí. Každý rok si tuhle diagnózu vyslechne zhruba patnáct set pacientů. Vyléčitelná není, v některých případech ale může příznaky zmírnit hluboká mozková stimulace. V Česku ji lékaři poprvé provedli před 25 lety. Pomohla už zhruba tisícovce nemocných.
14. 3. 2023|

Vědci našli v DNA místa důležitá pro léčbu rakoviny. Na výzkumu se podíleli i Češi

Mezinárodní tým s českou účastí objevil v molekule DNA uvnitř nádorových buněk místa a procesy, které mohou pomoci s účinky protinádorových léků.
20. 4. 2022|

Čeští vědci dokážou předpovídat příchod Parkinsonovy choroby podle typu poruchy řeči

Prognózu Parkinsonovy choroby a vhodnou léčbu umějí vědci stanovit podle typu řečové poruchy pacienta. Výzkumníci z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) a Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického (ČVUT) pomocí speciálního počítačového softwaru identifikovali u nově diagnostikovaných pacientů tři typy těchto poruch.
14. 3. 2022|

Vědci vytvořili miniaturní lidské mozečky, které mají Parkinsonovu nemoc

Mezinárodnímu vědeckému týmu se poprvé podařilo laboratorně vytvořit malé mozky, které napodobují hlavní vlastnosti Parkinsonovy choroby. Výzkum, který může znít kontroverzně, nabízí nový způsob, jak studovat postup tohoto degenerativního onemocnění mozku, a zejména zkoumat možné nové způsoby léčby.
7. 9. 2021|

Umělá inteligence by mohla pomoct měřit řečové dovednosti lidí s Parkinsonem

Američtí vědci se snaží vyvinout nové možnosti, jak na dálku sledovat lidi s Parkinsonovou chorobou. Využívají k tomu umělou inteligenci, která by v budoucnu mohla pomoct vyhodnotit, zda se pacientům zhoršují řečové dovednosti.
25. 11. 2020|