TÉMA

Anne Franková

„Jak ráda bych tak zůstala,“ zapsala si dvanáctiletá Věra před transportem. Na základě jejího deníku vznikla kniha

Dvanáctiletá Věra Kohnová nastoupila se svou rodinou v lednu 1942 do transportu na plzeňském nádraží – a stejně jako její příbuzní se už nikdy nevrátila. Zůstal po ní ale deník, který si poslední půlrok před odjezdem psala a který si schovala u rodinné známé. Vychází z něj příběh sepsaný spisovatelkou Janou Poncarovou a historikem Jiřím Sankotem. Zápisky židovské dívky vsazuje do tragického kontextu doby.
21. 2. 2023|

Herec Liev Schreiber znovu točí v Česku, hraje otce Anny Frankové. Navštívil také Ukrajinu

Americký herec Liev Schreiber až do října točí v Česku minisérii Small Light, potvrdila ČT24 Pavlína Žipková z oddělení Czech Film Commission Státního fondu kinematografie. Osmidílné drama vypráví o nizozemském páru, který během druhé světové války pomáhal skrývat Annu Frankovou a její rodinu. Schreiber hraje v projektu, jenž se objeví na streamovací platformě Disney+, otce Frankové Otta. Herec také v týdnu navštívil Ukrajinu.
18. 8. 2022|

Zlínský Zlatý střevíček převezmou Heřmánek a Zedníček. Světovou premiéru bude mít Cesta do Tvojzemí

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival udělí cenu Zlatý střevíček hercům Pavlu Zedníčkovi a Karlu Heřmánkovi. 62. ročník festivalu se uskuteční od 26. května do 1. června a zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do Tvojzemí.
5. 5. 2022|

Pamětní deska v Plzni připomíná židovskou dívku Kohnovou. Její deník schovávala prateta

Dvanáctiletou židovskou dívku Věru Kohnovou, která se za druhé světové války stala jednou z plzeňských obětí holocaustu, připomíná na jejím rodném domě v Plzni pamětní deska. Na devadesáti stránkách deníku, který si psala půl roku před odjezdem do Terezína. Vznik pamětní desky inicioval spolek W21.
3. 3. 2022|

Annu Frankovou možná zradil židovský notář, tvrdí tým vyšetřovatelů

Šest let dlouhé vyšetřování odloženého případu vyzrazení úkrytu Anny Frankové, jejíž deník se stal jedním ze symbolů tragického osudu milionů lidí židovského původu za druhé světové války, odhalilo překvapivého podezřelého. Podle týmu vyšetřovatelů jím je židovský notář Arnold van den Bergh, který si zřejmě chtěl zachránit vlastní život, informoval list The Guardian.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 22:16|

„U nás je pořád smutno.“ V Plzni chtějí připomenout židovskou dívku, která si vedla válečný deník

Plzeňský Spolek W21, který sdružuje autory a podporuje literární život, chce získat peníze na pamětní desku židovské dívky Věry Kohnové. Dvanáctiletá dívka odjela spolu s dalšími plzeňskými Židy v lednu 1942 v jednom z transportů do koncentračního tábora v Terezíně a později do koncentračního tábora Izbica, kde zřejmě s celou rodinou zemřela. Deníček, který si šest měsíců před transportem psala, bývá přirovnáván k deníku Anny Frankové.
22. 9. 2021|

Cannes zase žije filmem. Festival vítá testované hvězdy, Netflix ale na plátna opět nepustil

Do Cannes se po dvou letech vrátila kinematografie. Největší filmový festival na světě na svém 74. ročníku letos představuje silnou sestavu snímků, z níž vyčnívá třeba rozporuplně přijatý rockový muzikál Annette, lesbické historické drama Benedetta od režiséra Základního instinktu, nebo očekávaná novinka Wese Andersona Francouzská depeše. Hvězd je letos méně – přesto již na Riviéru dorazili například Matt Damon, Tilda Swintonová, Adam Driver či Marion Cotillardová.
10. 7. 2021|

V Německu sílí antisemitismus. Půdu mu vytváří demonstrace proti hygienickým opatřením

Antisemitské nálady v německé společnosti kvůli pandemii nemoci covid-19 sílí, živnou půdou se staly demonstrace proti karanténním opatřením, prohlásil zmocněnec německé vlády pro boj s antisemitismem Felix Klein. Popírači existence koronaviru a zastánci spikleneckých teorií podle něj svými postoji zneužívají oběti holocaustu.
24. 11. 2020|