TÉMA

5G sítě

Reportéři ČT: Firma tvrdí, že její lampičky chrání před 5G sítěmi či léčí. Odborníci účinky popírají, výrobky však prodala i veřejným institucím

Společnost Somavedic se zabývá prodejem různých údajně „zázračných“ zařízení. Ta podle ní mají například pomoci od chronických bolestí nebo chránit organismus před údajně škodlivým vlivem sítí 5G. Podle odborníků se jedná o čiré šarlatánství, od firmy si přitom koupilo výrobky i několik veřejných institucí, zjistili Reportéři ČT, natáčela o tom Jevhenija Vachničenko.
5. 2. 2024|

Odhalení čínských policejních stanic vztahy Německa s Pekingem nezmění, míní europoslanci

„V minulých letech jsme viděli rychlý nárůst čínských mezinárodních represí. Jejich představitelé zastrašují, sledují a vyhrožují kritikům čínského režimu po celém světě, aby je umlčeli,“ řekla ředitelka neziskové organizace Safeguard Defenders Laura Harthová. Jednotlivé členské státy už působení čínských zámořských stanic začaly vyšetřovat. Čeští europoslanci se však domnívají, že shoda na společném postupu vůči Číně bude složitá.
19. 12. 2022|

Spojené státy odložily spuštění 5G sítí, zkoumají možné dopady na letecký provoz

Americké úřady požádaly telekomunikační operátory AT&T a Verizon, aby až o dva týdny odložili už dříve odložené zavádění sítí 5G kvůli nejistotě ohledně možného rušení důležitých zařízení v bezpečnosti letecké dopravy. Obě společnosti v sobotu uvedly, že žádost přezkoumávají.
3. 1. 2022|

Muž z Vysočiny ničil vysílače, bál se prý škodlivosti 5G sítí. Hrozí mu až šest let vězení

Policie obvinila jednatřicetiletého muže kvůli poškození devíti vysílačů tuzemských mobilních operátorů v okolí Jihlavy. Podle vyšetřovatelů možná podlehl dezinformacím o údajné škodlivosti mobilních 5G sítí. Nyní je ve vazbě, hrozí mu až šest let vězení. Na případ upozornil Deník. Mluvčí policie Jana Kroutilová řekla, že policie podezřelého zadržela minulý týden a obvinila z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení a přečinu poškození cizí věci.
3. 11. 2021|

Po roce 2030 by se mohlo omezit pozemní TV vysílání. Ubudou frekvence, říká předsedkyně ČTÚ

Pozemní televizní vysílání by se mohlo po roce 2030 výrazně omezit. Stát by mohl nabídnout televizní frekvence 600 MHz pro internetové sítě. Na konferenci Digimedia 2021 to uvedla předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Hana Továrková.
22. 9. 2021|

VUT spustilo laboratoř s 5G sítěmi. Výzkumníci v ní budou testovat chytré domácnosti nebo průmysl

Vysoké učení technické v Brně (VUT) v úterý otevřelo novou laboratoř zaměřenou na komunikační sítě páté generace, takzvané 5G sítě. Firmy v ní mohou testovat nebo pracovat na vývoji zařízení v oblasti internetu věcí, který se využívá třeba pro chytré domácnosti. Sloužit bude rovněž pro výuku studentů. Odborníkům z ústavu telekomunikací se podařilo provoz nové laboratoře spustit po dvou letech. Zájem o ni má už nyní řada českých i zahraničních firem.
20. 4. 2021|

Vítězové aukce 5G mají nyní měsíc na dohodu o kmitočtech

Operátoři, kteří získali v aukci minulý týden kmitočtové bloky pro sítě 5G, mají nyní měsíc na to, aby se mezi sebou dohodli na faktickém rozdělení spektra. Pokud by se nedohodli, Český telekomunikační úřad (ČTÚ) frekvence rozdělí na základě losu. Frekvence i přes rychlý konec aukce budou přiděleny pravděpodobně až na začátku příštího roku. Vyplývá to z informací úřadu.
16. 11. 2020|

Čtvrtý velký operátor v Česku nebude, vyplývá z aukce kmitočtů

Čtvrtý velký mobilní operátor v Česku nebude, vyplývá z výsledků aukce kmitočtů, kterou provedl Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Klíčové kmitočty pro chytré mobilní sítě 5G v pásmu 700 megahertzů (MHz) si mezi sebou rozdělí O2, T-Mobile a Vodafone. Tyto firmy si také se společnostmi CentroNet a Nordic Telecom rozdělily bloky v pásmu 3400 až 3600 MHz. Kmitočty se celkem vydražily za 5,6 miliardy korun. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) považuje dražbu za úspěšně dokončenou. Podle něj se tak zvýší konkurenční tlak na operátory a na další snížení cen.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 21:46|