TÉMA

Autodoprava

Slovenští dopravci obnovili protest na hranici s Ukrajinou. Blokáda podle organizátorů trvá i v Polsku

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) v pondělí odpoledne obnovila protest na hranicích s Ukrajinou a zablokovala vjezd kamionů přes hraniční přechod Vyšné Nemecké–Užhorod, který je pro kamiony jediným silničním spojením mezi oběma zeměmi. Protestovali i maďarští autodopravci na hraničním přechodu Záhony–Čop. Blokáda nejspíš pokračuje také na polsko-ukrajinských hranicích, ačkoliv podle místopředsedy ukrajinské vlády Oleksandra Kubrakova byl otevřen přechod Jahodyn–Dorohusk. K posunu podle médií přispěl starosta Dorohusku, který zrušil povolení k protestu. Organizátor akce a lídr výboru na ochranu dopravců a zaměstnanců dopravních firem Tomasz Borkowski ale tvrdí, že žádná dohoda o ukončení blokády není a protest tak dále trvá.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 21:33|

Polští dopravci blokují hraniční přechody s Ukrajinou, protestují proti levnější konkurenci

Polští dopravci už deset dní blokují hraniční přechody s Ukrajinou. Protestují tak proti tomu, co označují za nespravedlivou ukrajinskou konkurenci. Místy už fronty dosahují až pětadvaceti kilometrů. Ve čtvrtek odpoledne se k nim na hodinu přidali i slovenští dopravci, kteří zablokovali silniční hraniční přechod ve Vyšném Nemeckém.
16. 11. 2023|

Prázdniny ve střední Evropě ztíží dopravu, na dálnicích se čekají kolony

Střední Evropu čeká jeden z nejnáročnějších víkendů na silnicích. V pěti německých spolkových zemích začínají prázdniny a kolony jsou podle tamního autoklubu ADAC téměř jisté. Dopravní experti očekávají problémy hlavně cestou na jih přes Alpy. Správci přesto preventivně na některých tazích omezují během soboty a neděle údržbu, aby nevznikala úzká hrdla.
15. 7. 2022|

Ceny benzinu stále rostou, klesají naopak u nafty. Nejdramatičtější je vývoj u alternativních paliv

Ceny benzinu v Česku stoupají čtvrtý týden v řadě. Aktuálně se litr Naturalu 95 prodává v průměru za 45 korun a 30 haléřů. Pokles naopak zaznamenala nafta. Proti minulému týdnu o devět haléřů na průměrných 46 korun a 35 haléřů. Ceny obou pohonných hmot se tak přibližují na stejnou úroveň a podle analytiků by se měly srovnat zhruba do tří týdnů.
20. 5. 2022|

Resort financí odložil platby DPH dopravcům do konce října. Prominul také zálohy silniční daně

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve čtvrtek rozhodl o faktickém odložení plateb daně z přidané hodnoty pro podnikatele v autodopravě do konce letošního října. Zároveň stát všem dopravcům hromadně promine zálohy silniční daně na celý letošní rok, což ale neznamená prominutí samotné daně. Vyplývá to z generálního pardonu ministra financí zveřejněného na webu resortu.
24. 3. 2022Aktualizováno24. 3. 2022, 22:11|

Karavany nebyly na přelomu roku k sehnání, teď je o půjčení zájem minimální

Karavany, které mají půjčovny připravené na zimu, byly na přelomu roku rozpůjčované. České televizi to potvrdila Klára Hájek Velinská z Asociace kempování a karavaningu. V rámci republiky šlo podle odhadu asociace o 200 až 250 takových vozů, které nahradily mnoha lidem kvůli pandemii uzavřené hotely na horách. Nyní už je zase zájem o takzvané bydlíky minimální.
7. 1. 2021|

30 let zpět: Teorie a praxe tankování

Přídělový systém na benzin umožňoval každému řidiči natankovat 25 litrů na měsíc. Našli se však někteří, kteří si dokázali i přes velmi omezené možnosti nějaké palivo uspořit. Jenže poněkud nestandardním způsobem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
13. 11. 2020|