TÉMA

Přívalové deště

Tajfun Doksuri zaplavil ulice Pekingu, úřady hlásí zemřelé a pohřešované

Nejméně dvacet obětí si vyžádaly přívalové deště a následné záplavy v Číně, další desítky lidí se stále pohřešují. Informovala o tom státní média. V pondělí hlásily úřady dvě oběti v nejpostiženějším obvodu Men-tchou-kou západně od čínské metropole Pekingu. Víc než sto tisíc lidí vyhnal živel z domovů.
1. 8. 2023Aktualizováno1. 8. 2023, 18:20|

V částech Austrálie od víkendu napršelo víc než jindy za rok. Místo aut křižují krajinu čluny

Už potřetí od začátku roku se Sydney potýká s přívalovými dešti. A meteorologové varují, že ne naposledy. Australská vláda intenzivně hledá způsoby, jak čelit stále častějším dramatickým výkyvům počasí. Pro začátek na to vyčlenila v přepočtu osmdesát miliard korun.
7. 7. 2022|

V důsledku povodní zemřelo v Austrálii 21 lidí. Premiér vyhlásil nouzový stav

Austrálie v souvislosti se silnými lijáky a následnými záplavami vyhlásila nouzový stav. Oznámil to ve středu tamní premiér Scott Morrison. Opatření pomůže úřadům zajistit pomoc a potřebné zásoby pro nejhůře zasažené oblasti na východě země, píše agentura Reuters.
9. 3. 2022|

Moravu v neděli zasáhnou velmi silné bouřky, v Čechách bude hodně pršet. Rozvodní se řeky

Moravu a Slezsko zasáhnou v neděli velmi silné bouřky. Český hydrometerologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. V přívalových deštích může napršet až 50 milimetrů, v bouřkách bude navíc vát silný vítr. Na jihu a východě Čech bude také vydatně pršet. Po deštích se také mohou rozvodnit řeky.
31. 7. 2021|

Čínou prochází tajfun In-fa. Zasáhl i nejlidnatější město v zemi

Tajfun In-fa, který již deset dní ovlivňuje počasí v zemích okolo Východočínského moře, postihl hustě obydlené oblasti kolem Šanghaje. V neděli, kdy se bouře dostala nad území Číny, dosahoval vítr v oblasti kolem 140 kilometrů v hodině. Největší problémy ve městech nadělaly přívalové deště. V Šanghaji musely úřady uzavřít obě mezinárodní letiště a zastavit i vlakovou dopravy. Během pondělí se In-fa dostal k městu Tchaj-čou, kde bylo evakuováno několik stovek obyvatel. Čínští meteorologové předpověděli, že tajfun s sebou přinese „dlouhé období mimořádně silného deště“ a že pobřežní oblasti čeká další kombinace větru, srážek a vlnobití.
27. 7. 2021|

Francii zasáhly přívalové deště, v Paříži se Seina vylila z břehů

Některé části Francie se v posledních dnech potýkají s přívalovými dešti. V Paříži se kvůli nim vylila z břehů Seina a zatopila nábřežní promenády či cyklostezky. Vydatné srážky lze podle meteorologů čekat i nadále, a v platnosti proto zůstává výstraha pro 21 oblastí, především na jihozápadě a severovýchodu země.
4. 2. 2021|

„Můj dům zaplnila voda během deseti minut.“ Bouře Eta si v Guatemale vyžádala už přibližně 150 obětí

Kvůli ničivé bouři Eta a sesuvům půdy v Guatemale zahynulo nebo se pohřešuje 150 lidí, uvedl podle agentury AFP prezident země Alejandro Giammattei. Mluvčí guatemalské armády Ruben Tellez dříve agentuře Reuters sdělil, že sesuvy půdy způsobené přívalovými dešti v odlehlé vesnici v guatemalském regionu Alta Verapaz pohltily na 150 domů a mnoho lidí zahynulo pod troskami.
6. 11. 2020Aktualizováno6. 11. 2020, 21:27|