TÉMA

Václav Židek

Začala stavba vodovodu do chrastavské části Horní Vítkov. Peníze půjdou z Fondu Turów

Díky penězům z Polska může Chrastava na Liberecku postavit vodovod do části Horní Vítkov. Obyvatelé zhruba stovky tamních domů jsou zásobováni z vlastních studní, vody v nich ale v posledních letech ubývá. Stavbu za skoro 68 milionů korun by si město bez dotace nemohlo dovolit, řekl při jejím zahájení starosta Michael Canov (SLK). Hotovo by mělo být příští rok na podzim.
23. 4. 2024Aktualizováno23. 4. 2024, 15:31|

Stěna na zadržení spodní vody u Dolu Turów funguje, ale jen na polské straně

Stěna, která má chránit spodní vodu před vlivem těžby v polském hnědouhelném Dole Turów, funguje, ale pouze na polské straně. Data ze čtyř kontrolních vrtů v blízkosti stěny na polské straně ukázala, že se hladiny zvedly v rozsahu od 0,63 metru až do 4,17 metru, řekl ředitel České geologické služby (ČGS) Zdeněk Venera. Na české straně ale vody dál ubývá.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 14:07|

Vliv těžby v Turówu není zanedbatelný, limity však zásadně překračovány nejsou, ukázalo měření

Liberecký kraj má první výsledky měření hluku a prachu v souvislosti s těžbou v polském hnědouhelném Dole Turów. Roční monitoring ukázal, že z dlouhodobého hlediska práce nepřekročily limity hluku a polétavých částic. Dopady těžby na životní prostředí ale přesto nejsou zanedbatelné. V případě hluku byly překročeny krátkodobé limity za rok dvakrát, u prachu pětkrát, česká legislativa umožňuje u prachu 35 překročení za rok.
4. 5. 2022|

Česko stáhlo žalobu kvůli Turówu. Peníze z Polska přišly, potvrdil Úřad vlády i Liberecký kraj

Česko stáhlo žalobu, kterou na Polsko podalo kvůli tomu, že povolilo prodloužit těžbu hnědého uhlí v Dole Turów u hranic Libereckého kraje. Polsko zaslalo smluvenou částku, informoval úřad vlády. Česko tím podmiňovalo stažení žaloby. Část peněz již přišla i na účet Libereckého kraje. Polský premiér a jeho český protějšek Petr Fiala ve čtvrtek podepsali mezivládní dohodu o řešení vlivu těžební činnosti v Dole Turów.
4. 2. 2022Aktualizováno4. 2. 2022, 16:22|

Libereckým hejtmanem je potřetí za sebou Půta

Už třetí funkční období v řadě pozici hejtmana Libereckého kraje bude vykonávat lídr Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta (SLK). Pro dosavadního hejtmana hlasovalo na ustavujícím zasedání 30 z 44 přítomných zastupitelů. Krajská koalice SLK, Pirátů a ODS disponuje 32 mandáty.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 18:40|