TÉMA

Lucie Kozlová

Úřady zavřely domov pro seniory ve Vacově. Chyběl mu personál

Stát zavřel domov pro seniory ve Vacově na jihu Čech, hlavním důvodem byl podle úřadů nedostatek personálu. Bezmála pětadvacet klientů tak ze dne na den zůstalo bez péče. Náhradní ubytování jim proto zajistil Jihočeský kraj, který chce případ ještě došetřit.
16. 5. 2023|

V Horní Stropnici se otevřela nová část domova seniorů. K uspokojení poptávky ale ani zdaleka nestačí

V jihočeské Horní Stropnici otevřeli novou část domova pro seniory. Místa v něm byla rozdána již s velkým předstihem. V Jihočeském kraji je totiž výrazný nedostatek míst v domovech seniorů. Na umístění čekají stovky lidí mnoho měsíců, někteří i rok. Domovy nedokážou se stávajícími kapacitami uspokojit ani akutní žádosti, a tak někteří senioři místo ve specializovaných domovech leží v nemocnicích.
8. 2. 2023|

Klienti potřebují péči, ale dostávají rány. Pracovníkům v některých centrech sociální péče chybí vzdělání a schopnosti

Soudy i krajský úřad se nedávno zabývaly událostmi v jindřichohradeckém centru sociální péče, které vyvrcholily smrtí klientky. Do vězení za to šel pečovatel. Nebyl to jediný případ znepokojivé praxe. Ombudsman podal trestní oznámení kvůli situaci v jiném zařízení sociální péče ve středních Čechách. Novinář Respektu Petr Třešňák, který o situaci v oblasti sociální péče dlouhodobě píše, připomněl i případy týrání psychiatrických pacientů v Praze. Na situaci v domovech sociální péče v Česku se ve 168 hodinách zaměřil Jaroslav Hroch.
28. 11. 2022|

Jihočeští zastupitelé zvolili hejtmanem kraje Martina Kubu

Hejtmanem Jihočeského kraje byl zvolen Martin Kuba z ODS, který získal 30 z 55 hlasů na ustavujícím povolebním zasedání. Občanští demokraté se už předtím dohodli na široké koalici s KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutím Jihočeši. V 55členném zastupitelstvu budou mít 29 mandátů. V opozici skončili Piráti, STAN a hnutí ANO, které říjnové volby těsně vyhrálo.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 12:01|