TÉMA

Metro B

Metro jezdí pod Prahou padesát let. Ulevilo přetíženým ulicím, na velkou vodu nestačilo

Pražskému metru je padesát let. Přesně před půlstoletím přišli na tehdejší konečnou stanici první trasy podzemní dráhy vrcholní činitelé komunistické strany, československé a také sovětské vlády a samozřejmě pražského dopravního podniku, aby slavnostně zahájili její provoz. Oficiálním termínem otevření pražského metra je 9. květen 1974, i když to se svezli jen „papaláši“, jak se tehdy říkalo. Lidé, kteří si předtím vystáli na svezení dlouhou frontu, mohli metro poprvé vyzkoušet v následujících dvou dnech, na které připadalo pracovní volno, a konečně 12. května se jím vydali poprvé do práce. Nejenže je do práce svezlo metro, ale bezmála po deseti letech na trase prvního úseku „céčka“ bylo hotovo a ustaly velké dopravní komplikace na povrchu.
včera|

Na každý hrací den hokejového mistrovství dohlédne 1200 policistů

Na každý hrací den mistrovství světa (MS) v ledním hokeji dohlédne 1200 policistů. V Praze budou souběžně řešit i fotbal nebo hudební koncert. Metro na lince B bude během zápasů jezdit v kratších intervalech. Na tiskové konferenci policie mluvili o bezpečnostních opatřeních náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch, pražský policejní ředitel Petr Matějček, moravskoslezský ředitel Tomáš Kužel, prezident organizačního výboru MS Petr Bříza a vedoucí bezpečnostního oddělení MS Miloš Benda.
7. 5. 2024Aktualizováno7. 5. 2024, 15:51|

Stalin, Fučík a další. Z ulic Prahy zmizela řada soch

Před čtyřmi lety nechala radnice Prahy 6 odstranit sochu maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Bubenči. Už v roce 1962 zmizelo z podstavce obří sousoší Stalina na Letné. Po roce 1989 skončily v depozitářích nebo byly přesunuty na jiné místo i další pražské sochy – například Julia Fučíka, Jana Švermy, Jožky Jabůrkové nebo známý „růžový“ tank ze Smíchova. Pražští zastupitelé se teď chystají rozhodovat o plastice Moskva–Praha ve stanici Anděl. Náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) ji chce doplnit alespoň o vysvětlující cedulku.
6. 5. 2024|

Z autobusu do metra cestující Na Knížecí nepřestoupí. Po 35 letech provozu začala rekonstrukce vestibulu

Cestující, kteří vystupují z pražského metra ve stanici Anděl, po dvou letech opět nemají na výběr, kam vystoupí. Dopravní podnik zahájil rekonstrukci vestibulu v lokalitě Na Knížecí, z podzemí je tedy možné se dostat pouze směrem ke křižovatce Anděl. Kdo cestuje na Knížecí, musí k jižnímu výstupu dojít nebo dojet tramvají. Výstup by měl zůstat uzavřen asi jedenáct měsíců.
1. 11. 2020|