TÉMA

Nová šichta

Pracují v hutním průmyslu i sociálních službách. Někteří bývalí zaměstnanci karvinských dolů ale své místo ještě hledají

Stali se z nich řidiči, ošetřovatelé i elektrikáři. Přesně před rokem museli někteří karvinští horníci opustit své zaměstnání. Těžba v Dole Darkov skončila 23. února 2021 symbolickým vyvezením posledního vozíku černého uhlí. Následně 27. února ukončil provoz také karvinský Důl ČSA. Bývalým zaměstnancům pomáhá i projekt Nová šichta. Situace dopadla i na regionální trh práce.
23. 2. 2022|

Kritici poprvé ocení krátké filmy. I po úspěšné Dceři filmařům chybí kontinuální podpora

Nejvíce nominací v letošních Cenách české filmové kritiky získaly filmy Šarlatán a Krajina ve stínu, pozornost se ale bude upínat i na jiné kategorie. Kritici letos poprvé ocení i krátké filmy, které vznikly na FAMU, v kategorii objev roku zase o ocenění bojují dva úspěšné dokumenty. Jakou zprávu to podává o české kinematografii?
17. 1. 2021|

Zaměstnancům OKD pomáhá najít práci nové poradenské centrum

Těžební společnost OKD zřídila nové poradenské centrum, které by mělo zaměstnancům pomoci najít novou práci. Nejpozději na začátku příštího roku totiž firma plánuje propustit téměř dva tisíce lidí. Dosud byla poradenská centra na všech dolech. To nejnovější, zaštítěné programem Nová šichta, vzniklo v Karviné.
11. 12. 2020|

Svědectví z Antarktidy a příběh horníka-programátora oslovily porotu na jihlavském festivalu nejvíce

Filmy Bílá na bílé, Lotyšští kojoti a Nová šichta považují porotci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě za letošní nejlepší dokumentární snímky. Cenu za přínos světové kinematografii dostal čínský umělec Aj Wej-wej.
1. 11. 2020|