TÉMA

Návštěvy

Chřipková epidemie v Česku přetrvává. Dny volna zkreslily data o počtu nemocných

Epidemie chřipky podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) dál přetrvává. Nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest je za uplynulý týden asi o čtvrtinu méně než za ten předchozí. Na sto tisíc obyvatel připadá 1770 případů. Hlášené údaje ale zkreslily dny volna, ve kterých lidé k lékaři často nechodí nebo vyhledají pohotovost.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 20:11|

Zlomek domácností ještě nemá nového dodavatele energií. Ministerstvo chce zjednodušit žádost o příspěvek na bydlení

U dodavatelů poslední instance (DPI) zůstává 5604 domácností v případě plynu a 13 880 odběratelů v případě elektřiny, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Většina z nich má čas změnit dodavatele energií do 14. dubna.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 21:43|

Psychiatrické nemocnice kvůli covidu omezují provoz, některé chtějí povolit návštěvy alespoň na Vánoce

Psychiatrické nemocnice napříč republikou omezují svůj provoz pod náporem covid pozitivních pacientů a zaměstnanců. Pro nakažené vznikají karanténní oddělení, nemocnice přestávají přijímat pacienty na neakutní hospitalizace a ruší terapie i některé programy. ČT to potvrdilo šest největších psychiatrických nemocnic. Většina českých psychiatrických zařízení také zavedla částečný nebo úplný zákaz návštěv. Ten by se ale mohl v některých případech uvolnit alespoň na Vánoce.
11. 12. 2021|

PŘEHLEDNĚ: Od pondělí se zpřísňují opatření na vysokých školách a ve zdravotnictví

Od pondělí 15. listopadu platí nová proticovidová opatření. Studenti vysokých škol musí nosit respirátory i v rámci výuky, pokud jich bude v učebně alespoň padesát. Kabinet také zavedl povinnost testování pro neočkované zdravotníky v nemocnicích a zkrátil platnost testů pro návštěvy v sociálních zařízeních. Očkování mají hrazené i cizinci, kteří dlouhodobě v Česku legálně pobývají. Na některých školách se zároveň uskuteční druhé kolo lokálního testování na covid.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 23:02|

Pandemie zhoršila situaci mnoha rodin. Některé děti skončily v krizových zařízeních

Přibývá rodičů, kteří mají problém uživit děti a postarat se o ně. V pandemii se plnila krizová zařízení, jako jsou Klokánky a další sociální služby. Více práce měli i přechodní pěstouni. Do těchto kritických situací se dostávali zejména rodiče, kteří už potíže měli z dřívějška. A covidová krize je ještě prohloubila.
1. 8. 2021|

Nemocnice obnovují návštěvy, lidé ale musí dodržovat přísná opatření

Nemocnice vzhledem ke zlepšení epidemické situace v posledních dnech obnovují možnosti návštěv. Lidé ale musí dodržovat přísná hygienická pravidla. Návštěvník je povinen zdravotnickému personálu předložit dokument o negativním antigenním nebo PCR testu, který není starší 48 hodin, nebo musí mít certifikát o očkování, případně potvrzení o prodělaní covidu-19, od kterého neuplynulo více než 90 dní. Povinný je také nasazený respirátor. Některá zařízení si navíc nastavila vlastní pravidla, omezují například dobu nebo počet návštěv.
19. 5. 2021Aktualizováno19. 5. 2021, 17:38|

Česko prodlužuje uzávěru, nákaza se šíří. Karlovarský kraj chce pomoc od Bavorska a Saska

Nemoc covid-19 se v Česku od Vánoc prudce šíří, absolutní denní čísla jsou už vyšší než při podzimní vlně. Vláda rozhodla, že tuhá protipandemická opatření budou platit až do 22. ledna, původně měla polevit v neděli. Při přepočtu týdenního přírůstku nových případů na milion obyvatel má Česko nyní nejhorší bilanci na planetě. Karlovarský kraj, kterému ubývají volná lůžka intenzivní péče, hledá pomoc v Bavorsku a Sasku.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 23:24|

Protesty kvůli covidu-19 ve věznici na Mostecku vyšetřuje policie. Organizátorům hrozí dalších deset let vězení

Policie zahájila trestní řízení v souvislosti s protesty ve věznici v Bělušicích na Mostecku kvůli podezření z trestného činu vzpoury vězňů. Organizátorům pátečních a sobotních protestů hrozí dalších deset let vězení, uvedla policie na Twitteru. Vězni se vzbouřili kvůli nepodloženým informacím o covidu-19, situaci se podařilo uklidnit. Zásahová jednotka bělušické věznice zůstává v pohotovosti, sdělila ČTK mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.
1. 11. 2020|

Rodiče mají právo být s dětmi v nemocnici nepřetržitě, zdravotníci to vždy neumožňují

Od dubna platí nařízení ministerstva zdravotnictví, podle kterého mají nemocnice pouštět za dětskými pacienty jejich zákonné zástupce. Ti mají navíc právo být s potomky nepřetržitě. Přesto ale přibývá rodičů, kteří si stěžují, že jim zdravotnická zařízení být s dítětem neumožňují.
1. 11. 2020|