TÉMA

Znárodnění majetku

Paměťová stopa

Život je snazší s přáteli a dobrou náladou, říká někdejší házenkářka Věra Moravcová

Do života Věry Moravcové (Vítové) zasáhla nejprve německá okupace a později ještě mnohem výrazněji nástup komunistické totality. Dnes pětadevadesátiletá bývalá učitelka, házenkářka a ochotnice z Ivančic vzpomíná na válku i padesátá léta, kdy její manžel a jeho rodiče přišli nejen o advokátní kancelář, ale i knihkupectví a úspory. Ji samotnou ale optimismus nikdy neopustil.
3. 6. 2021|

Před třiceti lety schválil parlament restituční zákon. Spory o majetek se vedou dodnes

Restituce se staly jedním z výrazných prvků transformace českého hospodářství po roce 1989. K přijetí zákona o mimosoudních rehabilitacích neboli restitučního zákona vedla před třiceti lety tehdejší československé zákonodárce snaha zmírnit následky některých majetkových křivd, kterých se po únoru 1948 dopustil komunistický režim. Federální parlament zákon schválil 21. února 1991.
21. 2. 2021|

30 let zpět: Od etatizace k privatizaci

V předvečer výročí podpisu znárodňovacích dekretů prezidentem Edvardem Benešem v roce 1945 a uprostřed vládních příprav polistopadové privatizace referovala ČST o průzkumu veřejného mínění, v němž se dotazovaní vyjadřovali k otázce, co všechno – od malých dílen a obchodů přes hotely a továrny až po doly a hutě – by mělo z rukou státu přejít do soukromého vlastnictví.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
23. 10. 2020|