TÉMA

Simon Rattle

Hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie bude hvězdný Simon Rattle

Česká filharmonie ohlásila, že hlavním hostujícím dirigentem prvního českého orchestru se stane hvězdný Sir Simon Rattle. Smlouvu uzavírá na pět let a jeho titul nese přívlastek „k poctě Rafaela Kubelíka“. Simon Rattle, nositel rytířského řádu a držitel Řádu za zásluhy uděleného jak anglickou královnou, tak městem Berlín, je jedním z nejuznávanějších dirigentů současnosti. Za své nahrávky získal řadu prestižních mezinárodních ocenění, jimž vévodí třikrát cena Grammy.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 21:59|

Česká filharmonie zahajuje 128. sezonu. S Dvořákem vyjede do světa, doma připomene Smetanu

Česká filharmonie ve středu zahajuje novou, 128. sezonu. V Rudolfinu během tří zahajovacích koncertů zazní výlučně hudba Antonína Dvořáka. Vystoupení je prologem k Roku české hudby, ale i připomenutí dvou set let od narození Bedřicha Smetany.
27. 9. 2023|

Česká filharmonie v nové sezoně přivítá Koženou s Rattlem a vrátí se do La Scaly

Česká filharmonie prozradila plány na 127. sezonu. I v ní bude přední českých orchestr řídit dosavadní šéfdirigent Semjon Byčkov. Pod jeho taktovkou filharmonici odehrají velké evropské turné, tuzemské publikum potěší například hostování mezzosopranistky Magdaleny Kožené a jejího manžela, dirigenta Simona Rattlea.
14. 4. 2022|

Pěvkyně Kožená a dirigent Rattle obdrželi čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění

Pěvkyně Magdalena Kožená a britský dirigent Simon Rattle jsou novými čestnými doktory Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU). Ocenění v úterý osobně převzali v brněnském Divadle na Orlí. Kožená je brněnská rodačka, která dosáhla světových úspěchů, ale nikdy nepřerušila kontakt s českou uměleckou scénou. Uznávaný dirigent Rattle, manžel Kožené, v minulosti spjatý například s Berlínskými filharmoniky, je milovníkem a propagátorem české hudby.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 13:50|

Tip z iVysílání: Příběh Leoše Janáčka je velkým příběhem 20. století

Leoš Janáček byl bezpochyby jednou z největších osobností české hudby dvacátého století. Česká televize o tomto komponistovi natočila v koprodukci s britskou společností Poorhouse International dokument, který v polovině října uvedla na obrazovkách. Snímek Leoš Janáček – velký příběh 20. století je dostupný také v iVysílání.
20. 10. 2020|