TÉMA

Zuzana Roithová

Kde se bere autorita? Odpovědi hledal Fokus Václava Moravce

Jak se získává autorita a proč se ztrácí? Kdo je dnes skutečná autorita a kdo má důvěru? Odpovědi na tyto otázky hledalo nové vydání Fokusu Václava Moravce. Pozvání přijali vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, generál Petr Pavel, snowboardcrossařka Eva Samková, neurovědec Aleš Stuchlík, lékařka a politička Zuzana Roithová a překladatel a diplomat Tomáš Kafka.
27. 4. 2021Aktualizováno27. 4. 2021, 22:10|

Vážně nemocných s covidem je v Česku přes 1200, kapacity intenzivní péče se blíží limitu

Počet nakažených covidem-19 ve vážném stavu přesáhl v Česku hranici 1200. Na jednotkách intenzivní péče a odděleních ARO se tak léčí nejvíc infikovaných od začátku pandemie. Kapacity na těchto pracovištích se blíží svým limitům. Nejhůř je na tom Praha. Na hraně kapacit je ale třeba taky Karlovarský kraj. Vedení západočeského regionu proto už dřív požádalo ministerstvo zdravotnictví o povolení převozů za hranice.
18. 2. 2021|

Dva z pěti testů byly v sobotu pozitivní, některé nemocnice už nepřijímají nové pacienty s covidem

Po novoročním propadu počtu nakažených v sobotu opět vzrostlo množství pozitivních testů na koronavirus. Bylo jich 4957. Celkem laboratoře vyhodnotily 12 128 vzorků, pozitivních tedy bylo 41 procent z nich. V nemocnicích je téměř šest tisíc lidí nakažených covidem-19. Některé už nové pacienty s touto nemocí nepřijímají. Rizikové skóre zůstává třetím dnem na devadesátce a pátým dnem v nejvyšším stupni 5. Ministerstvo zdravotnictví zatím připravuje harmonogram očkování, který zveřejní v úterý.
3. 1. 2021Aktualizováno3. 1. 2021, 20:06|

Hlavním problémem v nemocnicích je teď personál, zdravotníci do ledna nevydrží, říká Němeček

Vývoj epidemie covid-19 se v Česku dál nezhoršuje. Reprodukční číslo pokleslo a procento pozitivních dál neroste. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je to začátek snižování. Nikdo se dle něj nemusí bát, že by nebyl ošetřen. O situaci ohledně epidemie diskutovali v Otázkách Václava Moravce bývalí ministři zdravotnictví Zuzana Roithová (KDU-ČSL), Leoš Heger (TOP 09) a Svatopluk Němeček (ČSSD).
1. 11. 2020|

Na jihu Čech začínají docházet volná lůžka v nemocnicích. Situaci komplikuje epidemie žloutenky

V nemocnicích v Jihočeském kraji začínají docházet volná lůžka pro lidi ve vážném stavu. Situaci výrazně komplikuje epidemie žloutenky typu A, nakažení totiž musí být v nemocnici. Lidé se hepatitidou nakazili v kantýně v Českých Budějovicích. Hygienici zatím evidují 37 nemocných, podle nich však ještě další desítky lidí se žloutenkou přibudou.
11. 10. 2020|