TÉMA

Oldřich Nový

Zavřete oči, přicházím. Do kin se vrací milovník Kristian

Národní filmový archiv digitálně restauroval veselohru Kristian s Oldřichem Novým v hlavní dvojroli. Premiéru v biografech měl snímek týden po vypuknutí druhé světové války, nyní se do kin opět vrací.
22. 4. 2024|

Starý dobrý Oldřich Nový musí v Brně odhodit galantnost

Šestnáct let prožil na prknech brněnského divadla Oldřich Nový. Nyní se tam po dvaapadesáti letech pomyslně vrací jako hlavní postava hry. Brněnské divadlo Reduta připravilo novou inscenaci nazvanou Starý dobrý Nový (Oldřich). Text napsal Petr Stančík přímo pro činohru Národního divadla Brno.
22. 12. 2022|

Jak se stát padouchem? Národní divadlo Brno připravuje tragikomedii Starý dobrý Nový (Oldřich)

Herec Oldřich Nový, hvězda stříbrného plátna 30. a 40. let, je hlavní postavou nového představení Národního divadla Brno. Hru nazvanou Starý dobrý Nový (Oldřich) napsal přímo pro brněnskou činohru Petr Stančík. Pojal ji jako crazy tragikomedii.
8. 12. 2022|

Milovník Kristian, který oblékl montérky. Monografie sleduje kariéru Oldřicha Nového

Filmová publicistka Šárka Gmiterková sepsala obsáhlou monografii o herci Oldřichu Novém. Knize dala jednoduchý název odkazující k umělcovým iniciálám – On. S poditulem „Kristian v montérkách“. Detailně prochází hercovými divadelními rolemi, úspěchy před kamerou i kariérou po roce 1948, kterou jiné monografie u slavného filmového milovníka často opomíjejí.
4. 8. 2022|

Odešel Karel Fiala, představitel Limonádového Joea

Ve věku 95 let zemřel herec a zpěvák Karel Fiala, někdejší hvězda karlínské opery. Diváci jej mají ale spojeného zejména s rolí Limonádového Joea ze stejnojmenného filmu. O Fialově úmrtí informoval server iRozhlas.cz. Na jevišti Hudebního divadla v Karlíně herec slavil největší úspěchy od 50. let minulého století. Během čtyř dekád tam snad nebyl muzikál, v němž by Fiala neměl jednu z hlavních rolí. Za celoživotní přínos muzikálu dostal v roce 2013 cenu Thálie.
3. 10. 2020|