TÉMA

Hřivna

Navzdory válce se Ukrajině daří držet makroekonomickou stabilitu, optimistický je i výhled

Poprvé od začátku obnovené ruské invaze, kdy se ukrajinská ekonomika propadla zhruba o třetinu, vzhlíží Ukrajinská národní banka (NBU) optimisticky k ekonomickému vývoji v zemi. Dle průzkumu NBU očekávají tamější podniky v příštích dvanácti měsících nárůst obchodní aktivity. Její index vzrostl ve druhém čtvrtletí na 104,5 procenta z 91,2 procenta v prvním čtvrtletí, oznámila NBU.
20. 7. 2023|

Nezaměstnanost na Ukrajině za války prudce stoupla. Lidé čelí i vysoké inflaci

Před válkou byl na Ukrajině nezaměstnaný každý desátý práceschopný dospělý. Od února, kdy do země vtrhla ruská vojska, však oficiální statistiky neexistují. Podle expertů míra nezaměstnanosti atakuje hranici 40 procent. Jak to dopadá na běžné Ukrajince, popsal zpravodaj ČT na Ukrajině Andreas Papadopulos.
7. 8. 2022|

Ukrajina kvůli dopadům ruské agrese devalvovala měnu o 25 procent

Ukrajina devalvovala měnu o 25 procent, kvůli válce s Ruskem se chce soustředit na ochranu svých devizových rezerv. Centrální banka oznámila, že kurz vůči dolaru oficiálně stanovila na 36,5686 hřivny. Dosavadní kurz činil 29,25 hřivny, kde jej banka držela posledních pět měsíců. Banka dále zvýšila výhled inflace, úrokové sazby nechala beze změny.
21. 7. 2022Aktualizováno21. 7. 2022, 14:05|

Rusko dál stahuje síly k Ukrajině, uvedl Kyjev. Evakuace z oceláren Azovstal stále probíhají

Rusko by mohlo opět útočit na Ukrajinu z běloruského území. Varuje před tím generální štáb ukrajinské armády, který také upozorňuje na hrozbu provokací a na pokračující stahování ruských sil k ukrajinským hranicím. Podle Londýna usiluje Rusko o trvalou kontrolu nad Chersonskou oblastí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že ruská armáda se chystá na další početné ztráty. OSN odpoledne oznámila, že probíhá operace, jejímž cílem je evakuovat lidi z areálu oceláren Azovstal v Mariupolu, posléze informaci potvrdil i ukrajinský prezident a později rovněž ruské ministerstvo obrany. Evakuace obyvatel z ostatních částí města je přerušená do pondělních 08:00 (07:00 SELČ), uvedla městská rada Mariupolu. Další pomoc Ukrajině slíbil i německý kancléř Olaf Scholz.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 21:20|

Potřebujeme pomoc EU a evropské humanitární koridory, řekl Rakušan. Kapacity ubytování pro běžence nestačí

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl po pondělním jednání Ústředního krizového štábu, že kapacity ubytování běženců z Ukrajiny už narážejí v České republice na svůj strop a bude nutná pomoc Evropské unie. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) bude vláda ve středu jednat o výši solidárního příspěvku, který lidé dostanou za ubytování uprchlíků.
21. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 00:13|

Uprchlíci mají v Česku problém směnit ukrajinské hřivny. Ruce od nich dávají pryč banky i směnárny

Ukrajinští uprchlíci v Česku se potýkají s obtížnou směnou peněz. Prakticky žádná banka totiž ukrajinské hřivny nevykupuje, stejně jako většina směnáren. Podle zákona to dělat nemusejí. Měna země, kterou napadla ruská armáda, navíc výrazně ztrácí hodnotu.
16. 3. 2022|