TÉMA

Marek Krajčí

Slovensko za Sputnik V zaplatí i v případě, že ho nepřevezme

Slovensko se zavázalo zaplatit za dva miliony dávek vakcíny Sputnik V i v případě, že očkovací látku nepřevezme a ruský dodavatel kontrakt v hodnotě 19,9 milionu dolarů (426 milionů korun) neporušil. Podle slovenských médií to vyplývá z kupní smlouvy, kterou zveřejnilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Nákup přípravku dříve vyvolal spory nejen mezi Bratislavou a Moskvou, ale i ve slovenské vládní koalici. Očkování vakcínou v zemi zatím nezačalo, přestože Slovensko prvních 200 tisíc dávek převzalo na začátku března.
30. 4. 2021|

Slovenská koalice se dál zmítá v krizi, rezignace ministra zdravotnictví nepomohla

Ohlášená demise slovenského ministra zdravotnictví Marka Krajčího neurovnala krizi ve čtyřčlenné vládní koalici. Předseda menší vládní strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík nařkl premiéra a šéfa nejsilnějšího vládního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviče z porušení dohody, která měla přispět k obnově řádného fungování koalice.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 16:38|

Slovenský ministr zdravotnictví Krajčí končí, koalice urovnala spory

Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí zhruba rok od nástupu nynější vlády premiéra Igora Matoviče skončí ve funkci. Rezignace Krajčího, kterou v souvislosti s nepříznivou epidemickou situací požadovaly dvě nejmenší vládní strany, je součástí dohody o urovnání krize uvnitř čtyřčlenné koalice. Vyvolaly ji návrhy na rekonstrukci vlády a kritika způsobu, jakým Matovič řídí kabinet a vládne zemi.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 16:48|

Slovensko otevírá část škol. Některé kraje je kvůli špatné covidové situaci nechají zavřené

Na Slovensku se v pondělí otevřela část škol. Týká se to jen některých krajů, jinde vyučování dál pokračuje distančně. Samospráva zdrženlivý postoj k obnovení prezenční výuky zdůvodnila nařízením hygieniků. Obavy vyvolává zejména vysoký podíl nakažlivější britské mutace koronaviru v populaci. Úřady ji zjistily u 74 procent z celkově 1962 zkoumaných vzorků.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 20:13|

Fronty a nedostatek odběrových míst. Celostátní plošné testování na Slovensku provází problémy

Dlouhé fronty a problémy provázely na Slovensku zahájení plošného testování obyvatel na koronavirus, které potrvá do nedělního večera. Už před oficiálním startem ojedinělé akce svého druhu v Evropě čekali zejména ve větších městech lidé v řadě, armádě se pak i kvůli chybějícím zdravotníkům nepodařilo včas otevřít všechna testovací místa. Později se situace zlepšila. Podle premiéra Igora Matoviče bude otestován každý zájemce. Účast na testování je dobrovolná, podle rozhodnutí vlády se ale na obyvatele s negativním výsledkem testu od pondělí nebude vztahovat zákaz vycházení.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 11:11|

Slovenský cestovní ruch přichází o českou klientelu. Léto navíc finanční výpadky zcela nepokrylo

Už několikátý den pro Čechy platí povinnost při vstupu na Slovensko se prokázat negativním testem na koronavirus. V důsledku toho přichází sousední země o klientelu. Pociťují to třeba provozovatelé termálních lázní Veľký Meder, kteří byli zvyklí na přítomnost Čechů i během podzimních víkendů. Bratislava by měla do pátku rozhodnout, zda mezi rizikové země zařadí také Maďarsko a Rakousko.
23. 9. 2020Aktualizováno23. 9. 2020, 17:01|