TÉMA

Pragoimex

Průvodce pražskými tramvajemi. Do běžného provozu vyjíždí sedm typů

V Praze začnou jezdit nové tramvaje. Dopravní podnik objednal napevno zatím čtyřicet nových nízkopodlažních vozidel 52T od Škody, s výrobcem má ale také rámcovou smlouvu na dalších 160 těchto tramvají. Odebere-li je všechny, významně se tím přiblíží chvíle, kdy již nebude nutné do pražských tramvají nastupovat po schodech. S typem 52T se také zásadně zvýší podíl klimatizovaných tramvají, kterých dnes jezdí jen něco přes sto z celkových téměř osmi stovek vozidel. Vozový park se také výrazně omladí. Nejstarší tramvaje, které jsou dnes bez výraznější rekonstrukce v provozu, jsou z 90. let minulého století.
11. 1. 2024|

Lobbista Dědic se odvolal proti osmiletému trestu za manipulaci ostravských zakázek

Lobbista Martin Dědic podal odvolání proti osmiletému trestu, který si má odsedět za manipulaci s veřejnými zakázkami ostravského magistrátu. Proti nepravomocnému rozsudku se brání i další obžalovaní a také státní zástupce. Ten se odvolal proti zprošťující části verdiktu. České televizi to řekl Igor Krajdl z ostravského krajského soudu, který v případu rozhodoval. Dědicova firma si podle obžaloby přišla na úplatcích až na 30 milionů korun.
21. 8. 2023|

Bývalí šéfové ostravského dopravního podniku dostali u soudu nepravomocně podmínku

Krajský soud v Ostravě potrestal podmíněnými tresty bývalého ředitele Dopravního podniku Ostrava Františka Kořínka a jeho náměstka Radoslava Hanzelku. Podle obžaloby pochybili při zadávání zakázky na modernizaci tramvají či nákupu nových trolejbusů. Zakázky byly financovány z peněz Evropské unie, které obžalovaní měli způsobit škodu 230 milionů korun. Rozhodnutí ještě není pravomocné. Obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 12:17|

Lobbista Martin Dědic má jít do vězení na osm let

Lobbista Martin Dědic má za manipulaci s veřejnými zakázkami ostravského magistrátu strávit ve vězení osm let, rozhodl Krajský soud v Ostravě. Dědic má také podle úterního nepravomocného rozsudku přijít o majetek. Ten má podle soudce propadnout také Dědicem ovládané firmě Business Advisor. Soudce Igor Krajdl odsoudil i dalších pět lidí, kterým uložil jeden nepodmíněný a čtyři podmíněné tresty. Další dva lidi obžaloby zprostil.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 15:10|

Kauza modernizace ostravských tramvají skončila u soudu. Žalobce shledal dotační podvod

Krajský soud v Ostravě se začal zabývat případem někdejšího ředitele Dopravního podniku Ostrava Františka Kořínka a jeho náměstka Radoslava Hanzelky. Podle obžaloby se v roce 2009 dopustili několika trestných činů při zadávání zakázky na modernizaci tramvají či nákupu nových trolejbusů pro potřeby ostravského dopravního podniku. Zakázky byly financovány z peněz Evropské unie. Té způsobili obžalovaní údajně škodu 230 milionů korun.
22. 9. 2020|