TÉMA

Vladimír Koblížek

Těžká únava a slabost. Řada lidí stále řeší postcovidové potíže, určit diagnózu není snadné

Praktičtí lékaři stále řeší postcovidové potíže některých pacientů. Ti se potýkají s plicními, srdečními a neurologickými komplikacemi. Odborníci také dodávají, že existuje řada dalších potíží, které se však těžko prokazují a jejich příčinu nelze jednoznačně určit.
24. 3. 2023|

„Existuje to, ale je to naštěstí méně strašidelné,“ říká expert o následcích covidu

Lékaři stále sledují pacienty, kteří měli těžký průběh onemocnění covid-19 nebo mají po prodělané nákaze dlouhodobé potíže. Pneumologové mají v databázi sedm tisíc takových pacientů. Podle jednoho z nich nejsou následky tak zlé, jak se předpokládalo. Nad očekávání všech dělá velké pokroky i tříletý Adam, který bojoval o život v nemocnici. Jeho příběh před půl rokem vyvolal mimořádnou vlnu solidarity.
25. 7. 2022|

Zdražení energií dopadá na pacienty, kteří se doma léčí na přístrojích

Zdražování energií se dotýká i vážně nemocných lidí, kteří jsou doma napojeni na přístrojích. Nejčastěji jde o nemoci plic a dýchacích cest. Nedostatek peněz na zaplacení elektřiny pacienti teď častěji řeší i s lékaři, kteří jim zařízení předepisují.
12. 12. 2021|

Češi jsou v dodržování covidových pravidel méně ukáznění, společnost je rozštěpená, říká Prymula

Epidemiolog a ředitel nemocnice v Říčanech Roman Prymula si myslí, že nakažených covidem bude v následujících týdnech ještě přibývat. Velký nárůst by mohl nastat už o prázdninách, řekl to v Událostech, komentářích. Obavy panují zejména kvůli variantě delta. Přednosta plicní kliniky ve Fakultní nemocnici Hradec Králové Vladimír Koblížek řekl, že několik případů delty zaznamenali už i tam. Podle něj šlo však většinou o mírnější průběh onemocnění.
10. 7. 2021|

Část lidí vyléčených z covidu-19 má i po několika měsících poškozené plíce, ukazuje studie

Až 40 procent lidí, kteří prodělali covid-19, má i čtvrt roku po uzdravení poškozené plíce. Vyplývá to ze studie lékařů Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
20. 9. 2020|