TÉMA

NHC

Kanadu zasáhla bouře Lee, podle meteorologů mohou nastat podmínky jako při hurikánu

Bouře Lee se dostala k americké pevnině. Naplno zasáhla kanadské Nové Skotsko, kde kvůli ní zůstalo přes sto tisíc domácností bez proudu. V sousedním americkém státě Maine zahynul kvůli špatnému počasí člověk.
17. 9. 2023|

Na Floridu a Georgii udeřil silný hurikán Idalia, při nehodách způsobených počasím zemřeli dva lidé

Západ amerického státu Florida zasáhl silný hurikán Idalia, který hnal vodu z moře do nízko položených oblastí a způsobil rozsáhlé výpadky proudu. Obyvatelé nejvíce zasažených oblastí dostali pokyn k evakuaci. Podle agentury AP byly některé domy u moře zatopeny téměř až po střechu. Kvůli počasí zemřeli ve státě dva lidé. Hurikán se přesunul do sousedního státu Georgie, v noci na čtvrtek zřejmě zasáhne už jako tropická bouře také Severní a Jižní Karolínu.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 20:39|

Hurikánová sezona letos pokořila rekord, meteorologové napočítali už 29 tropických bouří

Během nynější hurikánové sezony už meteorologové v oblasti Atlantiku pojmenovali 29 tropických bouří. Letošek tak v tomto ohledu překonal rekordní rok 2005. Podle expertů rostoucí počet tropických cyklon souvisí s oteplováním oceánů i jevem La Niňa.
11. 11. 2020|

Hurikán Eta zabíjel ve Střední Americe, ze čtvrtého stupně pak zeslábl na druhý

Nejméně tři lidé zemřeli v důsledku hurikánu Eta, který v úterý zasáhl Střední Ameriku. Oběti si vyžádal v Nikaragui a Hondurasu, kde rovněž způsobil značné škody. V noci zeslábl na druhý stupeň z pěti, ale stále ho provází silný vítr i vydatné deště, informovala agentura Europa Press.
4. 11. 2020|

Bouře Sally si v Alabamě vyžádala jednu oběť. Na hranici s Floridou hrozí velmi silné záplavy

Nejméně jeden člověk zemřel na jihu amerického státu Alabama v důsledku hurikánu Sally, jehož přechod přes pobřeží Mexického zálivu provázely mohutné přívaly deště a vzedmutí mořské hladiny. Živel zaplavil řadu obcí a přerušil dodávky elektřiny statisícům domácností. Zbytky bouřkového systému se posouvají na severovýchod, nebezpečí ale v pobřežních oblastech nepominulo, uvedla agentura AP.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 14:50|