TÉMA

Rozestupy

V Praze se sešli na demonstraci odpůrci povinného očkování

Na Václavském náměstí v neděli odpoledne protestovali odpůrci protiepidemických opatření svolaní iniciativou Chcípl pes. Demonstrovali proti povinnému očkování proti covidu-19 a proti údajnému porušování osobních svobod a české Ústavy. Později se vydali na pochod městem, prošli kolem úřady vlády a demonstraci ukončili vpodvečer na Hradčanech.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 21:06|

Se srpnem přišlo uvolnění pravidel pro hromadné akce. Očkovaných už se netýkají početní limity

S počátkem srpna přišla nová vlna rozvolnění některých pravidel zavedených v souvislosti s covidovou pandemií. Na hromadné akce může přijít více lidí, limity se navíc nově vztahují pouze na neočkované. V klubech je povolen tanec, uvolnění se týká také muzeí, galerií nebo zoologických zahrad. Vláda zdůvodnila nové uvolnění příznivým vývojem epidemie. V uplynulém týdnu s jednou výjimkou počty nakažených každý den klesaly oproti týdnu předchozímu. V sobotu potvrdily testy 117 nových případů, tedy o deset méně než minulou sobotu.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 20:12|

Přenos covidu-19 aerosolem je horší než kapénkami, ukazují studie

Zatím jsou to jen náznaky, ale několik nových studií upozornilo, že pokud dojde k nákaze covidem při přenosu aerosolem, mívá pak nemoc horší průběh než při přenosu kapénkami.
30. 4. 2021|

Policie o Velikonocích neplánuje zvláštní akce, Blatný však pohrozil jen týdenním otevřením škol

Středeční počasí s teplotami nad dvacet stupňů Celsia lákalo lidi po celém Česku ven. Zvlášť tam, kde je občerstvení, se tvořily hloučky lidí, které policejní hlídky upozorňovaly, že nedodržují rozestupy a nemají respirátory. O Velikonocích by měly být kontroly namátkové. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu večer uvedl, že pokud se lidé o Velikonocích „utrhnou ze řetězu“ a nebudou dodržovat opatření, školy se mohou otevřít jen na týden.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 21:25|

Významná část Čechů podle výzkumu nezůstává doma s příznaky covidu, může to být příčina jeho šíření

S příznaky covidu nezůstává v Česku doma 46 procent lidí, ukazují výsledky dotazníkového šetření provedeného agenturou Ipsos a iniciovaného Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Podle odborníků to může být důvod masivního šíření a neúspěšného zvládání pandemie. V průzkumu, který ve středu prezentovali zástupci WHO v Česku a České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, oslovila agentura v srpnu, listopadu a lednu tisíc respondentů.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 22:15|

Restaurace a bary budou muset zavírat o půlnoci, oznámil Vojtěch

Epidemie nemoci covid-19 v Česku nabrala na síle, republikový semafor se zřejmě už o víkendu zbarví do zelena. Na tiskové konferenci to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Od půlnoci z pátku na sobotu se proto musí plošně zavřít noční provozy barů a restaurací, roušky budou od pátku nově povinné i ve školních třídách, s výjimkou prvního stupně. Další opatření ministr nevyloučil. Kraje volají po zřízení Ústředního krizového štábu.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 18:27|