TÉMA

Plicní ventilace

Handicapovaným se zvedl příspěvek na mobilitu. Pacienti s plicními přístroji mají nově nárok na další podporu

Příspěvek na mobilitu se pro handicapované zvedl z 550 na 900 korun měsíčně. Vyšší podporu mohou nově získat i pacienti na domácích plicních přístrojích. Novela zákona reaguje na zdražování energií. Zatím počítá s tím, že příspěvek bude vyplácen do roku 2024.
29. 12. 2022|

Pro lidi, kteří kvůli nemoci potřebují být napojeni na přístroje, je zdražování energií velkou zátěží

Zdražování energií v Česku výrazně dopadá i na tisíce pacientů s nemocnými plícemi nebo dýchacími cestami. Ti totiž potřebují k životu přístroje, které jsou připojené na elektřinu. Vedení Národní rady osob se zdravotním postižením proto o podpoře jednalo s ministerstvem práce a sociálních věcí. To teď zvažuje rozšíření mimořádné okamžité pomoci.
3. 7. 2022|

Renata byla připoutána k nemocničnímu lůžku, teď žije doma i s plicním ventilátorem a učí se chodit

Přibývá lidí, kteří žijí doma s umělou plicní ventilací. Podle specialistů je ale pořád hodně těch, co jsou zbytečně na nemocničním lůžku. To byl i případ Renaty Brázové, která tak prožila devět let. Teď už má bezbariérový byt a nově se učí chodit.
29. 8. 2021|

České nemocnice čím dál víc shánějí pomocné ruce. Zapojují se medici, ale i vojáci nebo dobrovolníci

Napříč Českem roste počet nemocnic, které potřebují pomoc. Přibývá nakažených, ubývá personálu. Zdravotnická zařízení ruší plánované operace a v boji s covidem-19 se jim hodí každá volná ruka. Zapojili se vojáci, medici, učitelky zdravotnických předmětů, ale i například dobrovolníci z jiných sektorů.
21. 10. 2020|

Pacienti s plicní fibrózou patří k nejohroženějším skupinám u covidu-19, místa v nemocnicích zatím jsou

Intenzivní péči aktuálně potřebuje na pět desítek pacientů s covidem-19. Celkový počet hospitalizovaných dále stoupá – v neděli jich podle premiéra Andreje Babiše (ANO) bylo 305. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dodává, že tuzemské zdravotnictví zvládne násobně více pacientů než nyní, včetně vážných případů. Jednou z nejohroženějších skupin jsou mimo jiné pacienti s idiopatickou plicní fibrózou.
14. 9. 2020|