TÉMA

Oracle

Google vyhrál spor nad Oraclem o software pro operační systém Android

Americký nejvyšší soud v pondělí rozhodl ve prospěch společnosti Alphabet, kterou zažalovala firma Oracle kvůli části svého zdrojového kódu použité v operačním systému Android. Ten se používá ve většině smartphonů a jeho tvůrcem je Google, který spadá pod Alphabet. Oracle podle agentury Bloomberg požadoval odškodné devět miliard dolarů (přes 198 miliard korun), nedostane ale nic. Google podle soudu autorské právo neporušil. Rozhodnutí v kauze, která se táhla deset let, se podle agentur odrazí na pravidlech odvětví vývoje softwaru.
5. 4. 2021|

Washington se odvolal proti rozhodnutí soudu ohledně TikToku. Vláda se snaží aplikaci zablokovat

Americká vláda se odvolala proti zářijovému rozhodnutí soudu, které jí znemožnilo zablokovat ve Spojených státech možnost stahovat čínskou aplikaci pro sdílení krátkých videí TikTok. Oznámilo to ministerstvo spravedlnosti. Prezident Donald Trump tažení proti TikToku zdůvodňuje obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože Peking tak podle něj může získávat informace o amerických občanech.
9. 10. 2020|

Majitel TikToku požádal Peking o licenci na vývoz technologií, chce tak předejít zákazu v USA

Čínská společnost ByteDance, která vlastní aplikaci TikTok, požádala v Číně o licenci na vývoz technologií. Snaží se tak dovést do konce dohodu s americkými společnostmi Oracle a Walmart, aby tak předešla zákazu činnosti platformy TikToku ve Spojených státech. Podání žádosti potvrdilo čínské ministerstvo obchodu.
24. 9. 2020|

Čínské aplikace TikTok a WeChat zůstávají v USA dostupné, zákaz byl odložen

Americký prezident Donald Trump podpořil navrhovanou dohodu mezi americkými společnostmi Oracle a Walmart o převzetí amerických operací čínské aplikace TikTok. Trump proti TikToku vede tažení, jež zdůvodňuje obavami o národní bezpečnost a ochranu soukromých dat. Původně měla být distribuce TikToku v USA od neděle zablokována, ale ministerstvo obchodu toto rozhodnutí o týden odložilo. Z obchodů s aplikacemi firem Apple a Google v USA nezmizí zatím ani aplikace WeChat čínské firmy Tencent. Soud totiž vydal předběžné opatření, kterým zatím zablokoval platnost nařízení ministerstva obchodu. Reagoval tak na žalobu uživatelů.
20. 9. 2020Aktualizováno20. 9. 2020, 16:06|

Čína hrozí odvetou kvůli aplikacím TikTok a WeChat. Trump podle ní překročil své pravomoci

Čína hrozí odvetou za rozhodnutí administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa začít ve Spojených státech blokovat čínské aplikace TikTok a WeChat. Čínské ministerstvo obchodu  vyjádřilo „rezolutní odpor“ vůči takovému postupu a samotný TikTok podle agentury Bloomberg požádal americký soud, aby rozhodnutí Trumpovy vlády zneplatnil.
19. 9. 2020|

Trump zakázal stahovat čínské aplikace TikTok a WeChat. Nařízení má platit od neděle

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa od neděle ve Spojených státech zablokuje možnost stahovat aplikace TikTok a WeChat, které jsou v čínském vlastnictví. Oznámilo to v pátek americké ministerstvo obchodu. Trump své tažení proti čínským aplikacím zdůvodňuje obavami o národní bezpečnost.
18. 9. 2020|

Oracle potvrdil, že uzavře partnerství s majitelem TikToku

Čínská společnost ByteDance své americké aktivity platformy TikTok neprodá ani Microsoftu, o kterém se spekulovalo, ani firmě Oracle, která se objevila také jako jeden ze zájemců. Společnost Oracle s ní místo toho uzavře partnerství, a pokusí se tak společně aktivity TikToku v USA zachránit. Oracle to uvedl v pondělním sdělení, a potvrdil tak dřívější informace čínské státní televize CGTN a dalších médií. Prodat americké aktivity firmě ByteDance v létě nařídil prezident Donald Trump, a to s odkazem na obavy o národní bezpečnost.
14. 9. 2020Aktualizováno14. 9. 2020, 17:20|