TÉMA

Hmotnost

Víc než polovina Čechů má nadváhu. Alarmující je podle SZÚ situace u dětí a mládeže

Nadváha a obezita postihují v současné době téměř šedesát procent dospělých a téměř jedno ze tří dětí v Evropě. Velmi podobná je situace v České republice a podle nové zprávy Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je alarmující zejména stav u dětí a mládeže.
4. 3. 2024|

Helma zachrání mnoho cyklistů, upozornil Pafko. Povinné zavedení by bylo nadbytečné, míní Střecha

S letním počasím přišla hlavní cyklistická sezona. Policisté upozorňují na dodržování zásad bezpečné jízdy, mezi které patří nošení cyklistické helmy. Zákon přikazuje nosit helmu na kole dětem, u dospělých je dobrovolná. Změnit to chce část poslanců v rámci novely silničního zákona. O tématu v pořadu Události, komentáře debatovali emeritní přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Pavel Pafko a marketingový ředitel společnosti Rekola Jan Střecha.
2. 6. 2023|

Je to žabzila. Australští přírodovědci našli největší ropuchu světa

Strážci přírodního parku na severu Austrálie našli ropuchu obrovskou vážící 2,7 kilogramu. Obojživelník, který dostal přezdívku Toadzilla (česky žabzila) podle slavného filmového monstra Godzilly a anglického výrazu pro ropuchu (toad), by mohl být největším doposud zaznamenaným zástupcem druhu na světě.
20. 1. 2023|

Tuk funguje jako hnízdo pro koronavirus. Vědci pátrají, proč je covid taková hrozba pro obézní

V počáteční fázi pandemie covidu-19 si lékaři u pacientů s těžkým průběhem onemocnění všímali jedné věci: mnoho z nich bylo obézních. S tím, jak se koronavirus šířil po světě a informací přibývalo, se tato spojitost stává stále jasnější a vědci se snaží zjistit, proč tomu tak je.
12. 9. 2020|