TÉMA

Ostře sledované vlaky

Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková

V pátek zemřela zpěvačka a herečka Naďa Urbánková, oznámila na Facebooku její dcera Jana Fabiánová. Pětinásobné Zlaté slavici bylo 83 let. Legenda Semaforu a zpěvačka pověstná velkými brýlemi a v začátcích i minisukněmi vystupovala i s Country Beatem Jiřího Brabce a hrála v filmech Ostře sledované vlaky či Skřivánci na niti.
4. 2. 2023Aktualizováno4. 2. 2023, 14:04|

Server Ulož.to prohrál spor o stahování českých filmů. Musí odstranit Pelíšky nebo Kobry a užovky

Ze serveru Ulož.to nebude možné stáhnout Pelíšky a dalších pět českých filmů. Ve středu o tom pravomocně rozhodl pražský vrchní soud, který vyhověl žalobě agentury Dilia. Právní zástupce serveru řekl po zasedání novinářům, že rozsudek může mít negativní precedenční charakter a dopad na svobodu internetu. Ulož.to následně vydalo vyjádření, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle právníka agentury chtěla Dilia vyslat zprávu o tom, že filmy jsou na serveru nelegálně.
20. 1. 2021Aktualizováno20. 1. 2021, 18:51|

Snažil se svět harmonizovat, místo aby ukazoval na jeho rozpory, hodnotí Menzela filmoví kritici

Jiří Menzel rozuměl hercům, uměl s nimi pracovat a sám byl vynikajícím hercem. Točil filmy proto, aby uspokojil svoje diváky. V Bohumilu Hrabalovi si našel silné postavy a situace, které dokázal lyrizovat, aby potěšil všechny. Tak slavného režiséra hodnotí filmoví kritici a historici. Václav Neckář na něj zase vzpomíná jako na perfektního režiséra, protože ho hlídal.
8. 9. 2020|

„Smekám a nezapomenu.“ O vzpomínky na zesnulého Jiřího Menzela se dělí rodina i kolegové

V sobotu 5. září zemřel režisér Jiří Menzel. Natočil oscarové drama Ostře sledované vlaky nebo komedii Vesničko má středisková. O úmrtí jedné z nejvýraznějších osobností české (československé) poválečné kinematografie informovala jeho manželka Olga. Svou vzpomínku připojují také Menzelovi kolegové, ať už se významným filmařem potkali před kamerou, nebo za ní. Poslední rozloučení pro veřejnost se neuskuteční, Menzelova dlouholetá asistentka Míla Řádová v ČT uvedla, že si oficiální pohřeb nepřál.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 14:30|