TÉMA

Bochum

Archeologové našli v solném dole 2200 let starou dětskou botu

Výjimečný objev učinili archeologové, kteří zkoumají prastarý důl sloužící k těžbě soli nedaleko rakouského Salcburku. V jeho hlubinách se jim podařilo najít 2200 let starou dětskou botičku. Podle studie je v téměř dokonalém stavu.
25. 9. 2023|

Pražští radní podpořili železniční tunel z Veleslavína do Dejvic. Novou ranvej na letišti naopak odmítli

Vedení Prahy v pondělí podpořilo jižní variantu trasy železnice mezi Dejvicemi a Veleslavínem, která má spojit Prahu s Kladnem a s Letištěm Václava Havla. Tato varianta počítá s vedením vlaků z Veleslavína tunelem pod střešovickým masivem až do Dejvic, tedy jižně od stávající železniční trati. Naopak s rozšířením samotného letiště radní nesouhlasí. Vedení hlavního města řešilo v pondělí i dostavbu vyhořelého Průmyslového paláce, chystá veřejnou zakázku na vybrání správce a dozoru stavby.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 14:16|

Zastupitelé Prahy 6 se shodli na jižní variantě trasy Dejvice–Veleslavín. Stavba by mohla začít roku 2025

Zastupitelstvo městské části Praha 6 v pátek na svém zasedání podpořilo jižní variantu trasy železnice od stanice Praha-Dejvice do stanice Praha-Veleslavín. Železnice má spojit Prahu s Kladnem a s Letištěm Václava Havla. Podporovaná varianta počítá s vedením vlaků z Veleslavína tunelem pod střešovickým masivem až do Dejvic, tedy jižně od stávají železniční trati.
27. 11. 2020|

Končí práce na Negrelliho viaduktu, tím i první etapa stavby železnice na letiště. Další zaberou ještě devět let

Rekonstrukce Negrelliho viaduktu je u konce. Vlaky přes most sice jezdí již čtvrt roku, ale teprve nyní definitivně skončily i všechny práce a most je takový, jaký byl před 170 lety, když byl nový. Rekonstrukce to nebyla snadná, protáhla se o několik měsíců. Byla to ale také první fáze mnohem větší přestavby, kde pár měsíců nebo celý rok nehraje roli, protože má zpoždění bezmála čtvrt století – modernizace tratě do Kladna, jejíž nejčastěji zmiňovanou součástí bude odbočka na Letiště Václava Havla.
5. 9. 2020|