TÉMA

Český svaz pivovarů a sladoven

Českou pivní kulturu chce svaz dostat na seznam UNESCO

Výrobci piva usilují o zápis české pivní kultury na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Svaz výrobců už se záměrem uspěl v Jihočeském kraji. Spotřeba piva v Česku roste navzdory zvyšujícím se cenám, víc ho ale lidé vypijí doma než v hospodách.
23. 5. 2023|

Češi si opět zajdou „na jedno“. Zájem o pivo v létě ještě poroste, ceny ale také

Češi se vracejí do hospod a restaurací. Zájem o pivo v sudech tak roste. K návratu přispívá nejen zrušení pandemických omezení, ale i hezké počasí. V posledních dnech navíc lidi do hospod lákalo i mistrovství světa v hokeji. Pivovary i pohostinská zařízení se ovšem podobně jako další podniky potýkají s rostoucími náklady, které se promítají i do ceny piva.
29. 5. 2022|

Pivovary i hospody jsou opatrně optimistické. Léto je dobré, ale co podzim?

Češi se opět vrací k pití točeného piva, za červen už tuzemské hospody vyčepovaly téměř stejné množství jako ve stejném období před pandemií. Celkově ale za první pololetí vyrobily pivovary o téměř 550 tisíc hektolitrů méně než vloni. Ztrátu částečně vykompenzoval rostoucí export. Český svaz pivovarů a sladoven očekává, že situace se bude dál zlepšovat. Pokud ovšem na podzim nepřijdou další omezení.
4. 8. 2021|

Řada restaurací zůstala na protest po 20. hodině otevřená. Policie je vyzvala k uzavření

Od středy musejí restaurace, bary a další stravovací zařízení včetně výdejních okének zavírat nejpozději ve 20:00. Řada restaurací po celé republice na protest zůstala ale po 20. hodině otevřená, policie majitele proto vyzvala k uzavření podniků. Platí navíc zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Restaurace a hospody budou ale moci prodávat pivo z okénka. Premiér Andrej Babiš (ANO) to řekl Právu s tím, že nebylo úmyslem vlády zakázat prodej piva s sebou, nýbrž zamezit shlukování lidí. Vláda své usnesení upraví.
9. 12. 2020Aktualizováno9. 12. 2020, 22:23|

Pivovary se připravují na propouštění, přichází o tržby, ukazuje průzkum

České pivovary očekávají celoroční propady tržeb v řádu desítek procent. Největší výrobci čekají pokles mezi dvaceti a čtyřiceti procenty, nejmenší i o více než padesát procent, uvádí Český svaz pivovarů a sladoven. Na základě průzkumu, který si mezi producenty piva udělal na konci října, zjistil, že třetina, hlavně velcí výrobci, zvažují propouštění. V průzkumu odpovídalo 90 respondentů zastupujících sladovny a pivovary všech velikostí, sdělili zástupci svazu.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 13:05|

Ztráta pivovarů se pohybuje kolem pěti miliard korun. Ty malé zasáhl útlum méně

Zhruba pět miliard korun činí ztráta českých pivovarů, které zasáhla koronavirová opatření. Často omezovaly výrobu a některé musely kvůli propadu spotřeby pivo i likvidovat.
3. 9. 2020|