TÉMA

Shahram Zadeh

Vrchní soud vrátil na začátek daňovou kauzu kolem podnikatele Zadeha

Vrchní soud v Olomouci zrušil rozsudek v daňové kauze kolem podnikatele Shahrama Zadeha. Případ pěti obžalovaných, kteří nepravomocně dostali několikaleté tresty vězení, vrátil na začátek. Nařídil i výměnu soudního senátu. Obvinění se údajně podíleli na miliardových daňových únicích při dovozu pohonných hmot, vinu odmítají.
23. 1. 2024|

Soud v daňové kauze kolem podnikatele Zadeha potrestal další tři lidi, schválil dohody

Krajský soud v Brně v daňové kauze kolem podnikatele Shahrama Zadeha potrestal další tři lidi, schválil dohody, které si po přiznání vyjednali se státním zástupcem. Všichni u původního hlavního líčení vystupovali v roli svědků. Jde o spolupracující obviněné. Martin Veselý si s žalobcem dohodl trest jedenáct let a čtyři měsíce, s tříletým trestem vězení podmíněně odložených na pět let od soudu odešli Jiří Bruštík a Martin Valentovič. Rozhodnutí je pravomocné.
15. 9. 2023|

Soud zamítl stížnost podnikatele Zadeha. Kauce 150 milionů zůstává státu

Kauce ve výši 150 milionů korun složená za odsouzeného podnikatele Shahrama Zadeha zůstane státu. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci, který zamítl podnikatelovu stížnost. Na dotaz České televize to sdělila mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová. Jedná se o pravděpodobně nejvyšší kauci složenou v historii České republiky.
1. 6. 2022|

Zadeh je na svobodě, vězení podmíněně opustil po šesti letech

Podnikatel Shahram Zadeh, souzený v kauze miliardových daňových úniků, byl v pátek podmíněně propuštěn z brněnské vazební věznice. České televizi to sdělila mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová. Na konci října uzavřel s žalobcem dohodu o vině a trestu. Z devítiletého trestu, který dohodou přijal, si odseděl zhruba šest a půl roku, mohl tedy požádat o předčasné propuštění.
27. 11. 2021Aktualizováno27. 11. 2021, 11:26|

Obžalovaní kolem Zadeha si vyslechli tresty. Přitížila jim délka soudu, policie našla více důkazů

Krajský soud v Brně ve čtvrtek uložil další tresty vězení v daňové kauze kolem podnikatele íránského původu Shahrama Zadeha. Šlo o pět obžalovaných, kteří vinu popírají a nepožádali žalobce o dohodu o vině a trestu. Případy zbylých obžalovaných včetně Zadeha soud už dříve vyčlenil k samostatnému řízení, u většiny z nich už soud dohody rozsudkem schválil.
21. 10. 2021|

Soud neschválil dohodu o vině a trestu pro podnikatele Zadeha. Byly v ní chyby

Krajský soud v Brně neschválil dohodu o vině a trestu pro podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha souzeného za miliardové daňové úniky. A to kvůli výši trestu. V dohodě ale byly i chyby. Podnikatel íránského původu si v daňové kauze s žalobcem vyjednal po přiznání souhrnný trest devět let vězení a peněžitý trest sedmnáct milionů korun. Soud jednání pro novou dohodu odročil na 29. října.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 12:06|

Kauza miliardových úniků: Zadeh a další se dohodli na letitých trestech

Krajský soud v Brně začal ve čtvrtek ukládat první tresty v daňové kauze podnikatele íránského původu Shahrama Zadeha. Jde o obžalované, kteří se přiznali a se státním zástupcem uzavřeli dohodu o vině a trestu. V případu je z miliardových daňových úniků obžalováno celkem 14 lidí, soud ale část obžalovaných včetně Zadeha vyčlenil do samostatných trestních řízení. Rozsudků tak zazní několik. Obžaloba skupinu viní z daňových úniků dvě a půl miliardy korun při dovozu pohonných hmot.
7. 10. 2021|

Zadeh a další odsouzení neuspěli s dovoláním. Nejvyšší soud potvrdil uložené tresty

Nejvyšší soud odmítl dovolání podnikatele Shahrama Zadeha v kauze ovlivňování svědků. Neuspěli ani další odsouzení. Soud zároveň zamítl stížnost pro porušení zákona, kterou v jejich prospěch podávala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Uložené tresty jsou tak potvrzené.
26. 7. 2021|

Podnikatel Zadeh se plně doznal, daňová kauza se blíží ke konci

Podnikatel íránského původu Shahram Zadeh se ve své daňové kauze plně doznal. S žalobcem uzavírá stejně jako další obvinění dohodu o vině a trestu, ty bude muset schválit soud, uvedl dozorující státní zástupce Aleš Sosík. Obžaloba viní Zadeha z daňových úniků dvě a půl miliardy korun při dovozu pohonných hmot. Kauzou se několik let zabývá Krajský soud v Brně. Zadeh vinu dosud popíral.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 15:39|

Nejvyšší soud přerušil trest třem lidem ze Zadehovy kauzy, o dovolání ale nerozhodl

Nejvyšší soud propustil z vězení tři lidi odsouzené kvůli ovlivňování svědků kolem podnikatele Shahrama Zadeha. Upozornil na to web Seznam Zprávy, informaci potvrdil mluvčí soudu. Ve čtvrtek odpoledne trojice, které soud přerušil trest, opustila vězení.
17. 12. 2020|

Podnikatel Zadeh se chce dohodnout o vině a trestu v kauze daňových úniků

Podnikatel Shahram Zadeh projevil v daňové kauze, kterou projednává brněnský krajský soud, zájem dohodnout se na vině a trestu. Záležet ale bude na tom, do jaké míry dozná vinu a bude akceptovat trest, a zda případnou dohodu schválí soud, řekl dozorující státní zástupce Aleš Sosík. Termíny hlavních líčení v případu jsou nyní vypsány do konce března 2021. Zadeh vinu dosud popíral.
3. 12. 2020|

Ministryně Benešová podala stížnost ve prospěch Zadeha. Usiluje o nové projednání v případu ovlivňování svědků

Stížnost pro porušení zákona v případu ovlivňování svědků kolem podnikatele íránského původu Shahrama Zadeha podala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) k Nejvyššímu soudu. Je ve prospěch všech šesti odsouzených. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného na webu resortu. Stížnost směřuje proti rozsudku brněnského krajského soudu, který Zadehovi a dalším loni v této věci zpřísnil tresty. Benešová ve stížnosti navrhuje rozsudek zrušit a krajskému soudu nařídit, aby věc znovu projednal a rozhodl.
2. 9. 2020|