TÉMA

Koordinační rada

Běloruská prokuratura stíhá vůdce opozice, viní je z „vytvoření extremistické organizace“

Běloruská generální prokuratura oznámila, že zahájila trestní stíhání vedoucích představitelů opozice proti režimu autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka. Důvodem je údajné vytvoření extremistické organizace s cílem získat moc neústavním způsobem. Mezi stíhanými je i vůdčí osobnost opozice Svjatlana Cichanouská, kterou úřady záhy po srpnových volbách přinutily opustit zemi.
21. 12. 2020|

Cichanouská ohlásila vytvoření běloruské „stínové vlády“

Čelná představitelka běloruské opozice a kandidátka na prezidentku v srpnových volbách Svjatlana Cichanouská ohlásila z litevského exilu vytvoření „stínové vlády“. Jejími prvními členy jsou zmocněnci pro lidská práva a hospodářské reformy. Informovala o tom ve středu s odvoláním na prohlášení Cichanouské na sociálních sítích agentura Interfax.
30. 9. 2020|

Alexijevičová odletěla do Německa. Z vedení opoziční rady už v Bělorusku na svobodě nikdo není

Spisovatelka Světlana Alexijevičová, která jako jediná členka vedení Koordinační rady běloruské opozice zůstávala ve vlasti na svobodě, odletěla do Německa. Uvedl to server Tut.by s odvoláním na její spolupracovnici. Ostatní členové vedení rady již byli uvězněni, nebo donuceni k odjezdu z Běloruska. Generální prokurátor podezírá opoziční špičky ze snah o uchvácení moci a z poškozování národní bezpečnosti.
28. 9. 2020|
Reportéři ČT

„Tisíce zadržených a smrt v ulicích“ přiměly Latuška opustit Lukašenkův režim a dát se k opozici

Po měsíci velkých protestů se naděje běloruské opozice na změnu pomalu rozplývají. Lidé neúnavně demonstrují, ale režim je stále častěji zatýká. Reportéři ČT Tereza Engelová a Tomáš Vlach exkluzivně natáčeli s opozičními lídry Svjatlanou Cichanouskou a Pavlem Latuškem, kteří museli svoji zemi pod tlakem výhrůžek opustit.
15. 9. 2020|

V Bělorusku zatkli podle opozice desítky demonstrantů. Alexijevičová odmítla vypovídat

Zatýkání v Bělorusku pokračuje. Policisté ve středu večer v centru Minsku zadrželi asi dvě desítky opozičních demonstrantů. O den dříve bylo při demonstracích proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi v několika běloruských městech zatčeno více než padesát lidí. Podle serveru Tut.by o tom informovala nevládní organizace na ochranu lidských práv Vjasna. Běloruští vyšetřovatelé si na středu předvolali k výslechu spisovatelku a členku opoziční Koordinační rady Světlanu Alexijevičovou, která však odmítla vypovídat.
26. 8. 2020Aktualizováno26. 8. 2020, 21:23|