TÉMA

Dusičnan amonný

Kvůli střelbě při protestu v Bejrútu zatkli devatenáct lidí, počet obětí stoupl na sedm

V Libanonu pozatýkali devatenáct lidí v souvislosti se střelbou při protestech v Bejrútu. Informovala o tom tamní média. Čtvrteční násilí si vyžádalo životy sedmi lidí a desítky zraněných. V pátek se v zemi neotevřely školy, banky ani vládní budovy, držel se smutek a konaly se pohřby obětí. V části hlavního města, které ve čtvrtek připomínalo válečnou zónu, na bezpečnost dohlíželi vojáci.
15. 10. 2021|

Izrael po středečních raketových útocích podnikl v Libanonu nálety

Izraelské letectvo se přihlásilo k prvním náletům v Libanonu za posledních několik let. Cílem přitom byla odpaliště raket, informuje agentura AFP. Nálety později během dne odsoudil libanonský prezident Michel Aún. Na severní Izrael byly z Libanonu ve středu odpáleny tři rakety. Útok si nevyžádal oběti.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 12:19|

Viníci loňského výbuchu v Bejrútu zůstávají bez trestu. Socha připomínající tragédii rozbouřila emoce

V bejrútském přístavu odhalili sochu postavenou z trosek po loňském mohutném výbuchu. Při tragédii zemřely více než dvě stovky lidí a byla zničena část libanonské metropole. Exploze vyvolala masivní protesty, kvůli kterým odstoupila tehdejší vláda. Země je od té doby v politické krizi. Objasňování výbuchu více než 2700 tun dusičnanu amonného postupuje pomalu. Původního vyšetřovatele soud v únoru odvolal.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 15:21|

V Libanonu vyměnili vyšetřovatele výbuchu v Bejrútu, případ se vrací na začátek

Vyšetřování loňského obřího výbuchu v libanonském Bejrútu má nového šéfa. Původní hlavní vyšetřující soudce tragédii spojoval s nedbalostí vrcholných politiků a obvinil premiéra v demisi a tři bývalé ministry. Tento týden byl odvolán a libanonské úřady už jmenovaly jeho nástupce. Víc než šest měsíců po výbuchu je vyšetřování znovu na začátku.
19. 2. 2021|

Armáda našla v Bejrútu další 4,5 tuny dusičnanu amonného

Libanonská armáda oznámila, že u bejrútského přístavu našla 4,5 tuny dusičnanu amonného, tedy stejné látky, která v přístavu vybuchla 4. srpna a připravila o život na 190 lidí. Libanonská agentura NNA oznámila, že armádní inženýři věc řeší.
3. 9. 2020|

Byla to „časovaná bomba“. O nebezpečí v Bejrútu věděl údajně i tamní premiér a prezident

Na špatně uskladněných 2750 tun dusičnanu amonného, který minulé úterý způsobil silnou explozi v Bejrútu, upozorňovaly různé úřady už několik let. V červenci o nebezpečném materiálu informovaly libanonské bezpečnostní složky i prezidenta Michela Aúna a premiéra Hasana Dijába. Vyplývá to z dokumentu, který má k dispozici agentura Reuters a ze svědectví činitelů a úředníků, se kterými agentura hovořila.
11. 8. 2020|