TÉMA

Igor Bruzl

Šéfredaktor Vlasteneckých novin Velička dostal podmínku za rasistický článek o tragickém požáru

Okresní soud v Ostravě ve čtvrtek uložil šéfredaktorovi webu Vlastenecké noviny Radku Veličkovi podmínku za rasistický článek, který napsal po požáru, při němž v roce 2020 v Bohumíně na Karvinsku zemřelo 11 lidí včetně několika dětí. Trest vězení na dva roky je podmíněně odložený na tři roky. Velička byl rovněž odsouzen k třicetitisícovému peněžitému trestu a propadnutí notebooku, který použil. Spolek Centrální informační agentura, který web vydával, soud zrušil, řekla soudkyně Barbara Marinčáková. Rozsudek zatím není pravomocný. Velička se aktuálního jednání neúčastnil.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 13:11|

OKD se loni extrémně dařilo. Mezi obce zasažené těžbou rozdělí 40 milionů

Těžební společnost OKD vykazuje nejlepší ekonomické výsledky od roku 2011. Zájem o uhlí na trhu byl v loňském roce velký, rekordní je i jeho cena. Společnost proto prostřednictvím svých grantů přispěla obcím, které těžbou uhlí ovlivňuje. Mezi třináct investičních projektů rozdělila čtyřicet milionů korun.
8. 11. 2023|

ČSSD se přejmenuje na Sociální demokracii, rozhodl sjezd. Jejím šéfem zůstává Šmarda

Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) změní po třiceti letech svůj název na Sociální demokracii se zkratkou SOCDEM. V sobotu o tom rozhodl sjezd v Plzni značnou většinou delegátů. Ti si do čela strany opět zvolili Michala Šmardu, který v tajné volbě porazil místopředsedu Břetislava Štefana a někdejšího místopředsedu Lubomíra Zaorálka. Funkci prvního místopředsedy obhájil Igor Bruzl. Šmarda ve svém úvodním projevu prohlásil, že Sociální demokracie musí ukázat, že je prospěšná a není to parta „tlučhubů“. Straně se podle něj povedlo stabilizovat hospodaření a nyní se musí připravit na evropské, krajské a senátní volby.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 23:48|

Petříčka nahradí ve funkci místopředsedy ČSSD Machovec

Předseda ČSSD Michal Šmarda chce voličům stranu prezentovat jako odpovědné řešení mezi pravicovou vládou a populistickou, nacionalistickou opozicí. Řekl to v sobotu delegátům 44. sjezdu sociálních demokratů v Brně. Novým místopředsedou této mimosněmovní strany se na sjezdu stal Karel Machovec, který byl v jejím vedení už v devadesátých letech. Nahradí Tomáše Petříčka, bývalého ministra zahraničí, který na stranickou funkci rezignoval z osobních důvodů.
7. 1. 2023|

Šmarda je novým předsedou ČSSD. Slíbil straně změny, které budou bolet, za prezidenta chce Středulu

Michal Šmarda je novým šéfem ČSSD, statutárním místopředsedou zvolili delegáti mimořádného sjezdu Igora Bruzla. Oba jsou hlavně komunální politici, Šmarda je starostou v Novém Městě na Moravě, Bruzl bohumínským místostarostou. Nový předseda dostal od delegátů přesně takové vedení, jaké si přál, mezi řadovými místopředsedy jsou Tomáš Petříček, Martin Netolický a Robin Šín. Dál je to také Břetislav Štefan a Daniela Ostrá. Vedení ČSSD přebírají dva měsíce poté, co strana vypadla z Poslanecké sněmovny, a rok po volbách, po nichž přišla o senátorský klub.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 21:34|

Za rasistický článek o bohumínském požáru navrhla policie obžalobu dezinformačního webu i jeho šéfredaktora

Policisté navrhli obžalovat šéfredaktora dezinformačního webu Vlastenecké noviny Radka Veličku kvůli rasistickému článku o tragickém požáru v Bohumíně. Vyšetřovatelé státnímu zastupitelství navrhují i obžalobu samotného webu jako právnické osoby. Veličkovi hrozí až tři roky vězení, České televizi informaci sdělila mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.
8. 6. 2021|

V souvislosti s tragickým požárem v Bohumíně obvinila policie muže z vraždy a obecného ohrožení

Policie obvinila v souvislosti s požárem domu v Bohumíně z vraždy a obecného ohrožení čtyřiapadesátiletého muže. U soudu může dostat i doživotí. Tragédii nepřežilo jedenáct lidí, čtyři zranění zůstávají v nemocnici. Stav dvou z nich je velmi vážný. Asi třetina obyvatel panelového domu už se vrátila do svých bytů, i když je dům stále odpojen od plynu, vody i elektřiny.
10. 8. 2020Aktualizováno10. 8. 2020, 21:53|