TÉMA

Obchodní vztahy

Zeman byl v otázce čínských investic do Česka naivní, domnívá se Rafaj

Ekonom Jan Švejnar a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj se ve středečních Událostech, komentářích v podstatě shodli na tom, že snahy končícího prezidenta Miloše Zemana o lepší obchodní vztahy s Čínou byly dobře míněné, podle druhého jmenovaného byl ovšem Zeman v otázce slíbených čínských investic do Česka naivní. Hlavní ekonomická analytička Radiožurnálu Jana Klímová tyto sliby označila za nesmyslné a vztahy hlavy státu s Pekingem na obchodním poli za „přepálené“.
9. 3. 2023|

Termín vypršel, dohoda není. Budeme dál jednat, slibují EU s Británií

Jednání o podobě obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Velkou Británií skončila bez úspěchu. Po telefonickém rozhovoru s britským premiérem Borisem Johnsonem to řekla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Oba politici stanovili neděli jako nejzazší termín pro dosažení dohody, jednání budou ale podle nich pokračovat.
13. 12. 2020Aktualizováno13. 12. 2020, 17:41|

Vystrčil na Tchaj-wanu zmínil nutnost chránit demokracii. „Zaplatí vysokou cenu,“ řekl čínský ministr k cestě

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS) pokračuje v zahraniční cestě na Tchaj-wan. Zúčastnil se semináře zástupců českých a tamních firem, na univerzitě Čcheng-čch' ve svém projevu pak zmínil odkaz demokracie a nutnost hájit svobodu. Ze strany čínské diplomacie se k cestě ozvala další kritika. „Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus,“ řekl čínský ministr zahraničí Wang I na adresu Vystrčila. Česká diplomacie si kvůli tomu předvolala čínského velvyslance.
31. 8. 2020Aktualizováno31. 8. 2020, 14:02|

Pompeo dorazí do Prahy v úterý, následující den bude jednat s Babišem

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dorazí do Česka v úterý brzy odpoledne, jeho návštěva potrvá do čtvrtečního rána. Ve středu se uskuteční jednání Pompea s premiérem Andrejem Babišem (ANO), uvedl Úřad vlády. Ve středu odpoledne přijme Pompea i prezident Miloš Zeman, schůzky na Pražském hradě se zúčastní i Babiš, uvedl na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Už v úterý se s Pompeem sejde ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), společně si v Plzni připomenou 75. výročí konce druhé světové války.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 17:47|