TÉMA

Spotřebitelská důvěra

Nálada spotřebitelů v Německu se zhoršila. Snížení DPH nezabralo tolik, jak se čekalo

Nálada německých spotřebitelů se na konci léta zhoršila, vyplývá z průzkumu, který v pátek zveřejnil institut GfK. Přispělo k tomu hlavně očekávání slabších příjmů. Index nálady spotřebitelů za měsíc září se podle institutu snížil na minus 1,8 bodu z předchozích minus 0,2 bodu. Na Slovensku se pak ekonomická nálada druhý měsíc po sobě zlepšila.
28. 8. 2020|

Důvěra amerických spotřebitelů se zhoršuje. Může to oslabit další vývoj ekonomiky

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v srpnu druhý měsíc za sebou klesla. Dostala se tak na nejnižší úroveň za více než šest let. Rychlý růst počtu případů nákazy koronavirem v řadě částí USA totiž zvyšuje obavy spotřebitelů ohledně vývoje jejich finanční situace i celé ekonomiky. Vyplývá to z výsledků průzkumu organizace Conference Board.
25. 8. 2020|

Snížení DPH v Německu spotřebu moc nepovzbudilo, uvádí průzkum

Přechodné snížení daně z přidané hodnoty (DPH) k většímu růstu spotřeby v Německu nevedlo. Výraznější impuls ekonomice by přinesly vyšší jednorázové bonusy na děti nebo velkorysejší podpora pro lidi, kteří kvůli koronaviru přešli na práci v režimu kurzarbeit. Zjistil to v pondělí zveřejněný průzkum zadaný institutem IMK nadace Hanse-Böcklera, ze kterého na svém webu cituje list Handelsblatt.
24. 8. 2020|

Dočasné snížení daně z přidané hodnoty zlepšilo německým spotřebitelům náladu

Nálada německých spotřebitelů se dál zlepšuje. Přispívá k tomu i dočasné snížení daně z přidané hodnoty (DPH), které je součástí kroků vlády proti dopadům koronavirové krize. Ukázal to průzkum, který ve čtvrtek zveřejnil institut GfK. Index nálady spotřebitelů na měsíc srpen se podle institutu zvýšil na minus 0,3 bodu z předchozích minus 9,4 bodu.
23. 7. 2020|