TÉMA

Sofie

Maďarsko bude vetovat vstup Bulharska do Schengenu, pokud nezruší poplatky za ruský plyn

Maďarsko je připraveno vetovat rozšíření schengenského prostoru volného cestování o Bulharsko, pokud Sofia nezruší tranzitní poplatky za ruský plyn přepravovaný přes bulharské území. Podle agentury Reuters to uvedlo maďarské ministerstvo zahraničí, které tím oficiálně potvrdilo dřívější hrozbu. Deník Financial Times již dříve napsal, že je Sofie připravená se požadavku podřídit.
16. 12. 2023|

Škoda Group dodá bulharské Sofii soupravy metra za 1,6 miliardy korun

Škoda Group, přední evropský výrobce vozidel pro veřejnou dopravu, získala zakázku na dodávku osmi souprav metra do Sofie za více než 1,6 miliardy korun. Pro místního dopravce Metropoliten EAD je bude vyrábět v Ostravě a v Plzni. Vozy koncepčně navazují na soupravu dodávanou do Varšavy, na rozdíl od ní ale budou vybaveny klimatizací.
14. 7. 2023|

Zelenskyj v Bulharsku dojednal silnější vojenskou pomoc

Ukrajina a Bulharsko se dohodly na aktivnější spolupráci v obraně, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Sofii po jednání s tamními představiteli. Informovala o tom agentura Reuters. Ukrajinský státník přijel do bulharské metropole kolem poledne místního času, podle agentury DPA ho pozvala nová prozápadní vláda.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 15:25|

V kamionu nedaleko Sofie našla policie osmnáct mrtvých migrantů, zadržela tři lidi

V odstaveném kamionu nedaleko bulharské metropole Sofie nalezla policie osmnáct mrtvých migrantů, mezi nimiž bylo i dítě. Dalších 34 běženců včetně pěti dětí bylo převezeno do nemocnice. S odvoláním na vyjádření bulharských představitelů o tom informovala agentura Reuters. Vozidlo naložené dřevem převáželo podle prvních informací 52 lidí původem z Afghánistánu, uvedl podle bulharského serveru 24 časa šéf bulharské národní vyšetřovací služby Borislav Sarafov. Bulharské úřady podle něj v souvislosti s tragédií zadržely tři osoby.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 19:10|

Bulharští pohraničníci prý stříleli na migranty. Atmosféra před hlasováním o vstupu do Schengenu houstne

Bulharsko čelí obvinění, že jeho bezpečnostní síly střílely na běžence, kteří se snažili překonat hranice s Tureckem. Několik evropských médií v čele s projektem Lighthouse Reports zveřejnilo záběry, na kterých mladého Syřana zasáhne kulka. Sofie jakoukoli vinu odmítá. Zpráva přichází krátce před hlasováním o vstupu země do schengenského prostoru.
7. 12. 2022|

Bulhaři vyhostili sedmdesát Rusů z ambasády. Spojují je s pádem vlády

Bulharsko vyhostilo sedmdesát zaměstnanců ruské ambasády, z nichž někteří podle končícího premiéra Kirilla Petkova přímo pracovali pro zpravodajské služby. Sofia odmítá zasahování do svých vnitřních záležitostí, dodal předseda vlády podle agentury BGNES. Odlet pracovníků ruského zastoupení v balkánské zemi se očekává v neděli.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 20:16|

Při nehodě severomakedonského autobusu v Bulharsku zahynulo šestačtyřicet lidí

Nejméně šestačtyřicet lidí, včetně dvanácti dětí, přišlo o život při nehodě autobusu ze Severní Makedonie, který v úterý časně ráno havaroval na dálnici na jihozápadě Bulharska. Autobus po nehodě, ke které došlo okolo 02:00 SEČ, vzplál. Podle záchranářů se z hořícího autobusu zachránilo sedm lidí, kteří byli převezeni do nemocnice v Sofii. Jejich stav je stabilizovaný. Severní Makedonie kvůli tragédii vyhlásila třídenní státní smutek.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 19:26|

Bulharská prokuratura viní bývalého ředitele rozvědky z vyzvídání pro Rusy

Někdejší šéf bulharské vojenské rozvědky stál podle tamní prokuratury v čele skupiny, která prováděla výzvědnou činnost pro Rusko. V souvislosti se špionážním případem byly zatčeny dvě osoby, uvedla agentura AFP s odvoláním na ministerstvo obrany. Nová špionážní aféra přichází v době vrcholící kampaně před bulharskými parlamentními volbami 4. dubna. Průzkumy v nich mírně favorizují stranu prozápadně vystupujícího premiéra Bojko Borisova před spíše proruskými socialisty.
19. 3. 2021|

„Napříč celým kontinentem byla spuštěna železná opona“. Před 75 lety varoval Churchill před rozpínavostí Sovětského svazu

Přesně před 75 lety – pátého března 1946 – přednesl Winston Churchill, v té době už bývalý britský ministerský předseda, v americkém Fultonu ve státě Missouri projev. Upozornil v něm na hrozbu komunismu a expanzi vlivu Sovětského svazu nejen ve střední a východní Evropě. Vyzval západní demokracie, aby spojily své síly a v souladu s principy Charty OSN zabránily „katastrofě“.
5. 3. 2021|

Po protestech v Sofii jsou desítky zraněných a zadržených. Organizátoři viní ze střetů provokatéry

Přes padesát zraněných, většinou policistů, muselo být ošetřeno v nemocnici po středečních střetech demonstrantů s policií před bulharským parlamentem v Sofii. Devět desítek lidí policie při potyčkách zadržela. Informovala o tom v noci na čtvrtek agentura AFP. Ráno agentura DPA uvedla, že policie v Sofii přes noc odstranila stany, v nichž téměř dva měsíce blokovali protestující dopravu v centru bulharské metropole. Při tom nebyl nikdo zraněn ani zadržen, uvedla DPA.
3. 9. 2020|

Bulharský prezident vyzval premiéra k rezignaci kvůli „mafiánské vládě". Ten varoval před krveprolitím

Bulharský prezident Rumen Radev vyzval k odstoupení vládu, kterou zkritizoval za „mafiánský charakter“. Premiér Bojko Borisov slova hlavy státu odmítl a varoval před krveprolitím. V ulicích bulharských měst v sobotu proti kabinetu opět demonstrovaly tisíce lidí.
12. 7. 2020|