TÉMA

Vodní nádrž Slapy

Psi našli ostatky 44 metrů pod hladinou. Policie i díky tomu obvinila muže z vraždy partnerky

Pražští kriminalisté obvinili devětatřicetiletého muže, který podle nich v únoru ve vile v Jevanech u Prahy zavraždil ženu, se kterou v domě žil. Ženiny ostatky našli policisté ve Slapské přehradě v hloubce 44 metrů. Místo, kde se nacházelo její tělo, označili služební psi Pita a Akim, což jsou specialisté na vyhledávání mrtvol, tělo vyzvedl potápěč. O případu ve čtvrtek v tiskové zprávě informoval policejní mluvčí Jan Daněk.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 17:11|

Vodní záchranná služba upozorňuje na nebezpečí při koupání. O tomto víkendu utonulo několik lidí

Nově spuštěná kampaň Vodní záchranné služby Českého červeného kříže má za cíl upozornit na nebezpečí hrozící při koupání a vodních sportech. Informační tabule instalovala spolu s Povodím Vltavy na Slapech, postupně budou přibývat u dalších hojně navštěvovaných vodních nádrží v Česku. Z informací záchranářů přitom vyplývá, že během končícího teplého víkendu utonuli v tuzemsku nejméně čtyři lidé, včetně pátku pět.
16. 7. 2023|

Klienti zkrachovalého H-systemu dostali naději na odškodnění

Pražský městský soud dal klientům zkrachovalého H-systemu naději na odškodnění i z majetku, kterého se zakladatel firmy Petr Smetka už dřív zbavil. Nižší instance musí podle verdiktu znovu jednat o zabrání rekreačního areálu u Slapské přehrady.
5. 9. 2021|

Vodním záchranářům chybí peníze. Obávají se navíc, že jejich zásahy budou letos muset být častější

Vodním záchranářům začíná sezona. Dohled nad vodními plochami vykonávají dobrovolně, bez nároku na honorář. I tak jim schází peníze, hlavně na nové vybavení nebo zázemí. Včasný zákrok je přitom nezbytný. Ročně v Česku utone 180 lidí. Záchranáři se navíc obávají, že v souvislosti s vyšším zájmem o tuzemskou dovolenou kvůli pandemii by počty nehod mohly ještě narůstat.
3. 7. 2021|

U řek a ve vodě bude v létě mnoho lidí, očekává plavební správa. Lodě budou muset na přehradách zpomalit

Lodě budou muset v létě na Slapech i některých dalších přehradách zpomalit. Celkem na 40 kilometrech řek v Česku bude povolená pouze plavba ve výtlaku. Při zahájení plavební sezony to oznámili ministr dopravy Karel Havlíček a ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. Plavební správa očekává, že bude v létě velký zájem o rekreaci na vodě, popluje mnoho lodí, zároveň se budou lidé koupat. Omezení mají zajistit bezpečnost.
11. 5. 2021|

Zakladatel H-Systemu zinscenoval aukci rekreačního areálu v Rabyni, tvrdí žalobce

Objevilo se nové svědectví v případu údajných machinací s majetkem, který měl sloužit k odškodnění klientů vytunelované společnosti H-System. Rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady stát sice zakladateli H-Systemu Petru Smetkovi zablokoval, ale na základě exekuce ho v dražbě koupil Smetkův známý. Podle žalobce byla aukce zinscenovaná.
12. 8. 2020|

Na okolnosti podezřelé dražby areálu v Rabyni si její účastník nevzpomíná. Další svědky soud vyslechne v září

Jednání obvodního soudu pro Prahu 2 o zabrání areálu v Rabyni u slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi, ve středu pokračovalo výslechem svědků. Soud se zajímal především o schůzku, která se měla konat před dražbou, v níž areál získal podnikatel Luděk Fabinger. Soud už v minulosti určil, že má areál připadnout státu, rozhodnutí však zrušil Nejvyšší soud. Výslech svědků bude pokračovat v září.
12. 8. 2020|

Na Slapech se potopila plachetnice, posádku zachránila policie

Na Slapské přehradě poblíž obce Nebřich na Benešovsku se v pondělí večer převrátila plachetnice, poříční policie zachránila čtyři dospělé a čtyři děti, řekl mluvčí krajských hasičů Jaroslav Gabriel. Plavidlo zůstalo v hloubce 40 až 50 metrů. Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové se nyní řeší, zda se vrak lodi bude vyzvedávat, nebo zda již ve vodě zůstane.
7. 7. 2020Aktualizováno7. 7. 2020, 13:14|