TÉMA

Otrokářství

Nájezdy afrických otrokářů na jižní pobřeží Anglie zmapovala skupina místních historiků

Skupina historiků odkryla zapomenutou část britské minulosti – nájezdy afrických otrokářů na jih Anglie. Během staletí odtamtud odvlekli desetitisíce až statisíce křesťanů. Badatelé se snaží téma připomínat a ukázat tak, že otrokářství a otroctví je mnohem komplexnější téma, než se dnes prezentuje.
9. 6. 2023|

Nizozemský král dal vyšetřit historii svých předků. Chce vědět, jaký měli podíl na kolonialismu

Nizozemský král Vilém-Alexandr pověřil komisi složenou ze tří nizozemských historiků a jednoho experta na lidská práva nezávislým zkoumáním role nizozemské královské rodiny v koloniální minulosti země. Informovala o tom v úterý podle agentury Reuters tisková služba nizozemské vlády RVD.
6. 12. 2022|

Sierra Leone dvacet let po válce nevzkvétá, ale žije v míru. Šrámy z konfliktu zemi ovlivňují dál

Během devadesátých let byla Sierra Leone synonymem pro násilí. To už dávno neplatí. Disponuje nerostným bohatstvím a v posledních letech zažila hospodářský růst, třebaže 60 procent obyvatelstva stále žije v chudobě. Země se stále zotavuje z jedenáct let dlouhé občanské války, která skončila právě před dvaceti lety.
18. 1. 2022|

Tresty pro skupinu novodobých otrokářů jsou pravomocné, její organizátor Rigo dostal 18 let

Osmnáctiletý trest vězení potvrdil pražský vrchní soud Júliu Rigovi, který obchodoval s lidmi a dopustil se podle rozsudků také znásilnění a dalších trestných činů. Vězení má po rozhodnutí odvolacího senátu jisté také Rigova partnerka Darina Cicková, která v něm pobude devět let, a jejich komplic Karel Ádám, kterému soud potvrdil šestiletý trest. Pravomocné jsou i podmíněné tresty pro další dva obžalované.
20. 5. 2021|

Inventura soch, omluvy bank i anglikánské církve. Británii dohnala koloniální minulost

Debata o kolonialismu, rasismu a otrokářské minulosti se po Spojených státech naplno rozpoutala i ve Velké Británii. Velké společnosti se hromadně omlouvají za svůj podíl na otrokářství a z měst mizí sochy osobností, které se během koloniálních dob do obchodu s lidmi zapojily.
22. 6. 2020|