TÉMA

Kesong

Severní a Jižní Korea obnovily komunikační linky

Severní a Jižní Korea obnovily před rokem přerušené horké linky. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na komuniké z kanceláře jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Obnovení komunikačních kanálů od úterního rána ohlásil také Pchongjang.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 11:38|

Tisíce Severokorejců jsou v karanténě. Koronavirus přitom v zemi oficiálně není

Severokorejské úřady posílají potravinovou pomoc do města Kesong uzavřeného kvůli podezření na první případ koronaviru a tisícům lidí nařizují karanténu. Vyplývá to podle agentury AP ze zprávy severokorejských představitelů pro Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Svojí činností tak budí pochybnosti o tom, zda je jejich tvrzení o absenci koronaviru v zemi pravdivé.
6. 8. 2020|

„Rozlícení“ Severokorejci chtějí poslat na jih obrovské množství letáků

KLDR se chystá k odvetě za letákovou kampaň aktivistů z Jižní Koreje. Přes hranice chce posílat vlastní materiály hanící uprchlíky před severokorejským režimem i jihokorejskou vládu. S odvoláním na severokorejská média o tom informovala agentura Reuters.
20. 6. 2020|

KLDR pošle vojáky do dvou demilitarizovaných oblastí u hranic s Jižní Koreou

Severní Korea znovu vyšle vojáky do letoviska v Diamantových horách a průmyslového komplexu Kesong, které byly kdysi považovány za symboly její spolupráce s Jižní Koreou. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní Pchjongjang rovněž odmítl přijmout zvláštní vyslance, které chtěl poslat Soul ve snaze snížit napětí na Korejském poloostrově. Jihokorejský ministr pro sjednocení Kim Jon-čchul v reakci na radikální zhoršení vztahů s KLDR nabídl svou rezignaci.
17. 6. 2020Aktualizováno17. 6. 2020, 16:15|

KLDR výbuchem zničila styčný úřad obou korejských států

KLDR výbuchem zničila styčný úřad obou korejských států. Severokorejská armáda navíc pohrozila návratem do demilitarizovaných zón, stanovených mezikorejskými mírovými dohodami. Učiní tak, pokud aktivisté z Jižní Koreje nepřestanou na sever pomocí balonů posílat letáky kritizující severokorejský režim.
16. 6. 2020Aktualizováno16. 6. 2020, 22:55|