TÉMA

Hlídač státu

Reportéři ČT: Pořízení benzinek Robin Oil vyvolalo kritiku i otázky. Čepro si s nimi koupilo i miliardy na účtu

Společnost Čepro, která je ve stoprocentním vlastnictví státu, koupila síť čerpacích stanic Robin Oil. Ve spojení se stávajícími benzinkami Eurooil tak ovládá třetí největší síť čerpacích stanic v Česku po polském Orlenu (dřívější Benzině) a maďarském MOLu. Transakce ovšem vyvolala kritiku, podle odpůrců stát tolik benzinek nepotřebuje. Čepro i ministerstvo financí však obchod hájí strategickými zájmy ve složité době. Na nákup, který provázelo utajování informací, se zaměřili Reportéři ČT.
20. 2. 2024|

168 hodin: Digitální revoluce se nekoná. On-line služby českých úřadů patří mezi ty horší v EU

Předvolební plán premiéra Andreje Babiše (ANO) z roku 2017 na digitalizaci státní správy se nedaří plnit. Portál občana funguje jako obyčejný rozcestník. Nepřišla ani očekávaná automatizace. Podle údajů Evropské komise patří Česko v oblasti digitalizace mezi nejhorší členské státy. Tématu se v pořadu 168 hodin věnoval Václav Crhonek.
27. 9. 2021|

V Karviné rekonstruují bazén za 400 milionů. Podle opozice je projekt předražený

V Karviné se modernizuje plavecký bazén, dosavadní sloužil 32 let. Celou rekonstrukci město hradí ze svého rozpočtu. S tím opozice nesouhlasí, navíc kritizuje vedení radnice za cenu zakázky.
28. 5. 2021|

Karviná dostala nejhorší známku v Indexu korupčního rizika. Zvažuje žalobu na Hlídače státu

Karviná propadla v Indexu korupčního rizika neziskové organizace Hlídač státu. Ta ji zařadila až na poslední místo v Moravskoslezském kraji. Vedení města ale rozporuje metodiku průzkumu a zvažuje žalobu.
11. 1. 2021|

Křišťálovou lupu získali Michal Bláha nebo film V síti. Web ČT24 je ve zpravodajství druhý

Ocenění za nejlepší projekt roku v 15. ročníku ankety Křišťálová lupa získala aktivita českých technologických firem a IT nadšenců zaměřená na pomoc v boji s koronavirovou pandemií Covid19cz.cz. Osobností roku je pak podnikatel a investor Michal Bláha, který mimo jiné založil portál Hlídač státu. Cenu popularity si stejně jako v loňském roce odnesla internetová televize DVTV. Web ČT24.cz získal v kategorii zpravodajství a publicistika druhé místo.
26. 11. 2020|
OVM

V průběhu června by měly být všechny výpadky obcí podle Chvojky nahrazeny

V průběhu června by měly být všechny výpadky obcí nahrazeny. V Otázkách Václava Moravce to řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Podle opozice přijdou města, obce a kraje kvůli vládním opatřením, třeba v souvislosti s daňovými úpravami, až o 25 miliard korun. Sporný zákon o evidenci skutečných majitelů sociální demokraté v pondělí na vládě podpoří. Naopak novelu zákona o zadávání veřejných zakázek ne.
31. 5. 2020|