TÉMA

Dunkerk

Poslední československý veterán žijící v Británii oslavil sto páté narozeniny

Poslední československý válečný veterán ve Velké Británii Ervín Hoida ve čtvrtek oslavil 105. narozeniny. Dopis mu zaslal prezident i ministryně obrany. Hoida sloužil u obrněné brigády v Británii, s jednotkou vstoupil i do osvobozeného Československa.
1. 12. 2023|

Jsem rád, že jsem pomáhal, vzpomíná veterán na druhou světovou válku. Jeho jednotka bojovala i u Dunkerku

„Každý, kdo se narodil v republice a chodil do školy v republice, tak musí pomáhat,“ řekl v pořadu Interview ČT24 veterán druhé světové války Ervín Hoida ke své motivaci bojovat. Jako jeden z prvních vstoupil k československé armádě ve Francii, následně se účastnil obléhání města Dunkerk a s Američany došel až k československým hranicím. Během svého života viděl britskou královnu i prezidenta Edvarda Beneše. S veteránem vedl rozhovor v Liverpoolu Lukáš Dolanský.
27. 3. 2023|

„Velký sportovec a kamarád.“ Desítky lidí se rozloučily s válečným hrdinou Welleminem

Na pražském židovském hřbitově se v pátek příbuzní i známí rozloučili s válečným veteránem a jedním z posledních bojovníků od Tobruku Viktorem Welleminem. Zemřel ve středu ve věku 97 let. Kromě Tobruku za druhé světové války bojoval i například u Dunkerque. Na Nový židovský hřbitov na pražské Olšany se přišlo s hrdinou z druhé světové války rozloučit několik desítek lidí.
21. 8. 2020|

Záchrana vojáků u Dunkerku, která dodala Britům naději. Uplynulo 80 let od operace Dynamo

Uběhlo 80 let od operace Dynamo. Tato záchranné akce měla za druhé světové války za cíl evakuovat spojenecké vojáky do Velké Británie. Z německého obklíčení u francouzského Dunkerku se od 26. května do 4. června nakonec podařilo na ostrovy evakuovat skoro 350 tisíc mužů. Klíčovou roli při tom sehrály tisíce malých plavidel kormidlovaných dobrovolníky. Tehdejší britský premiér Winston Churchill operaci označil za zázrak vysvobození.
4. 6. 2020|

Dynamo. Největší vojenskou záchrannou operaci druhé světové války provedli před 80 lety u Dunkerku

Krátce poté, co se podařilo jednotkám Wehrmachtu v průběhu května 1940 obsadit území Beneluxu, napadly německé jednotky Francii. Hitlerovská vojska vstoupila se svojí tankovou divizí na francouzské území ze severní strany země. Rychlý postup byl ale přerušen u přístavního města Dunkerk. Historicky není jasné, z jakého důvodu. Ale právě tato skutečnost se stala pro spojenecká vojska Velké Británie, Francie a Belgie příležitostí uskutečnit záchrannou operaci Dynamo. Během té byly v období od 26. května až 4. června 1940 úspěšně evakuovány z Dunkerku přes Lamanšský průliv na britské území stovky tisíc spojeneckých vojáků.
27. 5. 2020|